NØKKELEN TIL LØSNINGEN? Bildet av Teresa Halback viser henne holde flere nøkler. I Steve Averys (innfelt) husvogn ble det funnet bare én nøkkel. Foto: Fra serien
NØKKELEN TIL LØSNINGEN? Bildet av Teresa Halback viser henne holde flere nøkler. I Steve Averys (innfelt) husvogn ble det funnet bare én nøkkel. Foto: Fra serien

Her er «Making a Murderer»-beviset «alle» overså

Seere oppdaget detaljen Steve Averys advokater overså.

Spoileralarm!

Netflix' «Making a Murderer» har blitt månedens største snakkis.

Dokumentarserien har fått seerne til å gå mann av huse for å løse de mange ubesvarte spørsmålene som kom frem i rettssalen.

Steven Avery ble dømt for drapet på Teresa Halbach (25) i 2007, men serieskaperne går langt i å antyde at han kan være uskyldig dømt.

I retten i Wisconsin i USA ble det blant annet vist frem et bilde av Teresa, som jobbet som fotograf og som skulle ta bilde av biler på Averys tomt dagen hun forsvant.

Takket være engasjerte amatøretterforskere på nett, kan bildet vise seg å inneholde viktige beviser i saken. Det skriver Business Insider.

For – ser du nøye på bildet som nå sirkulerer på nett, ser du at Halbach holder et nøkkelknippe med flere nøkler i hånda.

Er dette nøkkelknippet hun brukte dagen hun ble drept, stemmer det ikke overens med funnet av det mye omtalte blå nøkkelknippet som ble funnet i Averys husvogn.

VILLE REDDE AVERY: Steven Averys forsvarsadvokater Dean Strang og Jerry Butin. Foto: Fra serien
VILLE REDDE AVERY: Steven Averys forsvarsadvokater Dean Strang og Jerry Butin. Foto: Fra serien

Det blå nøkkelknippet dukket plutselig opp etter at den omstridte Manitowoc Country-sherriffen James Lenk hadde ransaket husvognen.

Husvognen var imidlertid blitt ransaket flere ganger tidligere uten at nøkkelknippet ble oppdaget.

Nøkkelen på knippet hadde Averys DNA på seg – men ikke Halbachs.

Innrømmer glipp

Jerry Buting, en av Averys forsvarsadvokater under rettssaken, innrømmer at han aldri la merke til detaljen på bildet av Teresa Halbach, og han sier nå at nett-etterforskerne kan være inne på noe svært viktig.

– Dean og jeg jobbet med saken i 14 måneder før rettssaken. De siste seks månedene gjorde jeg ikke annet. Vi hadde 25.000 rettsdokumenter og politirapporter å se gjennom. Vi hadde hundrevis av telefonopptak, avhør og oversiktsbilder, men vi var bare to hoder. Det jeg nå ser er at millioner av hoder er bedre enn to. Noen av disse menneskene på nett har funnet ting med en skjermdump at et bilde vi overså, sier han til Rolling Stone.

Hadde flere nøkler

Under rettsaken mot Avery avslørte forsvarsadvokatene at de mener politiet trolig har plantet bevis i husvognen hans.

På bildet står Halbach foran bilen sin. Hun holder et kamera i den ene hånda, og hun holder også et nøkkelknippe med det som kan se ut som en nøkkelring.

På det er det festet flere nøkler, noe som stemmer ovens med at hun hadde nøkler til blant annet leiligheten sin, bilen, foreldrenes hus og en postboks.

På nøkkelklippet som ble funnet i Averys husvogn var det bare én nøkkel festet på.

Hvor sannsynlig er det at Halback bare hadde tatt med seg én enkelt nøkkel da hun var hos Avery?

– Jeg tror ikke at jeg skjønte at dette var et bilde som viste at hun gikk rundt med flere nøkler – og ingen av de nøklene ble noen gang funnet, sier Buting.

Avery hadde ikke hatt noen forsvarer siden dommen falt i 2007. Siden den gang har han selv jobbet med saken, og lest seg gjennom dokumenter og beviser for å prøve å løse den fra cella.

Nylig tok den velrenommerte advokaten Kathleen T. Zellner og advokatfirmaet på seg saken.

Averys familie bekrefter at Zellner er på saken, og er overbevist om at hun vil løse saken og gjøre han til en fri mann.

Fakta ikke vist

Diskusjonen har kokt på internett verden over etter dokumentarserien på Netflix, og nå har flere kritiske røster også rettet knallhard kritikk mot skaperne av serien.

Kritikken går ut på at det er dokumentarskaperne som har manipulert fakta i saken – ikke politiet.

Flere bevis

Her er flere viktige fakta som ikke ble nevnt i dokumentaren:

  • Steven Avery skal flere ganger ha ringt Auto Trader der Teresa Halbach jobbet og vært veldig nøye om at det var akkurat henne han ønsket skulle komme til gården for å ta bilder av biler han skulle selge.
  • Halbach skal ha sagt til sjefen at hun ikke ønsket å dra til Averys gård fordi hun tidligere skal ha opplevd en skremmende episode der Steven Avery hadde møtt henne på gården med bare et håndkle rundt kroppen sin.
  • Dagen Halbach forsvant hadde Avery ringt henne hele tre ganger og forsøkt å skjule at det var han som ringte ved å bruke en tjeneste som anonymiserer hvem som ringer.
  • Avery hadde kjøpt inn håndjern og fotlenke rett før drapet, men fortalte politet at han hadde kjøpt de sammen med sin daværende kjæreste som han hadde turbulent forhold til. Avery ble på et tidspunkt dømt til å holde seg unna henne i tre dager, grunnet vold.
  • Brendan Dassey fortalte under rettsaken at han hjalp Avery med å flytte bilen til Teresa Halbach, og at Avery hadde løftet opp panseret på bilen for å fjerne batterikabler. Selv om mange tror at det var politiet som plantet blodbeviset inne i bilen, ble det altså ikke nevnt i dokumentaren at politet også fant rene DNA-bevis på undersiden av panseret på bilen til Halbach – i tråd med Brendans forklaring i retten.

Plantet politiet bevis på åstedet fordi de visste at Steven hadde begått drapet, men fryktet at de manglet fellende bevis? Eller sitter Steven Avery igjen i fengsel for noe han ikke har gjort? Spørsmålene er fortsatt mange etter dokumentaren om en av USAs mest oppsiktsvekkende drapssaker.