Urovekkende trend – dette er ekspertenes teorier
Tradisjonelt sett har flere menn stukket av med seieren i «The Voice», enn kvinner. I år har jentene falt som fluer. Nå spekulerer eksperter i årsaken.

Listen over tidligere «The Voice»-vinnere ser slik ut:
2012: Martin Halla
2013: Knut Marius Djupvik
2015: Yvonne Norvik Sivertsen
2017: Thomas Løseth
2019: Maria Engås Halsne
2021: Erlend Gunstveit
2022: Jørgen Dahle Moe
Ser man på statistikken, er det ikke tvil om at det er flest mannlige vinnere. Fem menn har vunnet, og to kvinner. Er dette tilfeldig? Ekspertene svarer.
Mer selvtillit blant menn?
Medieekspert Arne-Inge Christophersen, som jobber som daglig leder og rådgiver i Marketing Toolbox, tror årsaken bak mennenes suksess i konkurransen er kompleks.

– Jeg tror ikke det er noe større sangtalent hos menn enn hos kvinner. Derimot tror jeg gutta kan være mer frempå og tørre å melde seg på slik konkurranser. Mange gutter tror de rett og slett er gode nok, men jentene kan være litt mer forsiktige, kall det gjerne forbeholdne, selv om de er superdyktige og har talent.
Han mener også det er viktig å drive med alt fra egenpromotering, og være i mediene, samt å bruke sosiale medier.
Christophersen sier at hvem som stemmer i slike konkurranser, kan gi store utslag. I bransjen har det lenge vært snakket om at middelaldrende kvinner investerer mer i slike program, enn menn.
– Det ligger helt sikkert noe i det, at hvis det er en overvekt av middelaldrende kvinner som stemmer, så stemmer de nok ofte på det motsatte kjønn. Dette viser jo litt resultatene så langt.
Tendensen er i flere program
Hans-Petter Nygård-Hansen, teknologi- og medieekspert, har mange tanker rundt temaet.
– Det blir spekulasjoner og teori, men det kan være noe i at gutter gjerne stemmer på gutter, og så stemmer også jentene i stor grad på guttene. Av ymse årsaker.

Nygård-Hansen har også litt statistikk å vise til, hva gjelder menns popularitet i konkurransedrevet reality:
– Andelen gutter som har vunnet «The Voice» er 75 prosent, andelen gutter som har vunnet «Idol» er 64 prosent og andelen gutter som har vunnet «Skal vi danse» er 70 prosent.
Han ønsker ikke å spekulere i hva dette skyldes. Medieeksperten husker likevel at han reagerte på «The Voice»-programmet som ble sendt 5. mai, da fire av fire jenter røk ut – og fire av fire gutter gikk videre.
– Flere av jentene som gikk ut var, etter min subjektive vurdering, mye bedre rent vokalmessig. Og det er her spekulasjonene kommer inn. Stemmer guttene frem guttene fordi de heier på gutter? Stemmer jentene frem guttene fordi de synes guttene er flinke, kjekke, osv.? Er det enkelte byer i Norge som for eksempel er mer ivrige på å stemme? Er det andre geografiske og demografiske faktorer som spiller inn?
– Så lenge TV 2 heller ikke legger frem noe innsikt om hvordan det stemmes, hvor mange som stemmer, om det spiller noen rolle hvilken rekkefølge artistene synger, blir det kun spekulasjoner.
Kun én jente igjen
Isak Øvrevold (18), Thomas Tvedt (31), Fredrik Amadeus Sannerud (17), Kira Elisabeth Dalan-Eriksen (19) har kjempet seg til en plass i finalen, som sendes 26. mai.
Det vi si at det kun er én kvinne igjen, og tre menn.
– Vi tilrettelegger for en rettferdig konkurranse, og det blir ikke riktig av oss å spekulere i hvorfor publikum stemmer som de gjør, sier pressesjef Jan-Petter Dahl i TV 2.
Under semifinalen 19. mai var det enda mer ujevnt, da det var fem menn og én kvinne. Se semifinalistene synge sammen i videoen under:
Gjelder det hele musikkbransjen?
Nygård-Hansen stiller også spørsmål rundt hvorvidt skjevfordelingen kan henge sammen med hvor liten andel av Spotifys mest strømmede låter som kommer fra kvinner.
– Mens det er nesten 50/50 kvinner og menn som hører på musikk via Spotify, kommer nesten 80 prosent av musikken som blir strømmet fra mannlige artister.
Nygård-Hansen poengterer også at man kunne se skjevfordelingen av kvinner og menn i norsk musikkbransje under Spellemann.
– Under siste utgave av Spellemannprisen var 100 prosent av de nominerte til Årets låt, menn. Fire artister var nominert til hele 17 priser. Alle var menn.
Avslutningsvis kommer han med følgende kommentar:
– Det er i alle fall noe som tyder på at gutter i større grad enn jenter blir stemt frem. Men hvem det er som gjør det, og hvorfor, kan vi kun spekulere i, så lenge ingen legger frem innsikten bak.