VANT: Ukrainas bidrag har vært storfavoritter fra start, og innkasserte seieren til slutt. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
VANT: Ukrainas bidrag har vært storfavoritter fra start, og innkasserte seieren til slutt. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Ukraina vant Eurovision soleklart

TORINO/OSLO (TV 2): Storfavoritten Ukraina gikk til topps i Eurovision. Norge slet stort på jurystemmene og endte til slutt på en tiendeplass.

25 land sto på scenen i Palo Olimpico i Torino under lørdagens finale i Eurovision Song Contest.

Norge var det syvende bidraget ut på scenen, og fikk både enormt med støtte i sosiale medier og stormende jubel fra salen.

Like etter midnatt begynte stemmeavgivningen i Italia, og først ute var jurystemmene.

Skuffende start for Norge

Etter at samtlige 40 land hadde avgitt sine jurystemmer var det Storbritannia som tronet på toppen. De fikk totalt åtte 12-poengere.

Sverige og Cornelia Jakobs pustet Sam Ryder i nakken på en andreplass etter jurystemmene.

Norge fikk skuffende 36 poeng fra juryen. Også storfavoritten Ukraina fikk en noe treg start. Men da jurystemmene var ferdig, lå Kalush Orchestra på en fjerdeplass.

Da folkestemmene ble talt opp, ble det klart at Norge fikk totalt 146 poeng. Subwoolfer endte derfor med totalt 182 poeng og tiendeplass i årets Eurovision.

Dermed ble det ingen seier for Norges bidrag.

– Tiende plass er en veldig bra plassering i verdens største musikkonkurranse, så vi er veldig fornøyd, sier Stig Karlsen som er NRKs delegasjonsleder.

– Nå er vi i gang med å forberede oss til X, Y og Z faktorer på andre planeter så nå kjører vi videre, sier SubWoolfers tolk Carl-Henrik Wahl til TV 2.

Selv om Eurovision nå er over og mange fans ønsker å vite hvem som gjemmer seg bak maskene, må tolken skuffe fansen.

– Vi må nok se et år fremover i tid. Nå må vi se om vi kan klare å lure oss med i Eurovision neste år også, svarer Wahl.

Folket reddet Ukraina

Forhåndsfavorittene Ukraina fikk hele 439 poeng fra folket. Det er ny rekord når det kommer til folkestemmer, og sendte Kalush Orchestra rett til topps.

Den ukrainske gruppa endte på 631 poeng, og degikk dermed seirende ut av årets Eurovision Song Contest.

– Vårt mot imponerte verden, og vår musikk har overvunnet Europa. Neste år vil Eurovision bli arrangert i Ukraina. Vi vil gjøre vårt beste for at vi en dag kan ta imot gjester og artister fra Eurovision i Mariupol, skriver president Volodymyr Zelenskyj på Telegram.

Havnebyen Mariupol har vært under kraftige russiske angrep siden krigens start, og har vært et av Russlands viktigste mål. Store deler av byen ligger nå i ruiner etter russernes angrep.

På en pressekonferanse i etterkant av finalen sier de ukrainske vinnerne at det var en viktig seier.

– En hver seier er viktig for Ukraina i disse dager. Vi er her for å bevise at ukrainsk kultur og ukrainsk musikk lever videre, og det har sin egen lyd og spesielle signatur, sier vinnerne, ifølge en pressemelding fra EBU.

Vinnerne sier at de håper å kunne arrangere finalen neste år i Ukraina, men sier at det er for tidlig å snakke om planene for det.

– Vi vil gjøre alt for arrangere neste års Eurovision i et nytt, fredfullt Ukraina, sier vinnerne, som reiser tilbake til hjemlandet om et par dager.

– Sterkt øyeblikk

– Jeg hadde klump og gråt i halsen da Ukraina var på scenen. Det var et sterkt øyeblikk. Jeg tror det var medvirkende til at de fikk så mange publikumsstemmer, sier MGP-sjef Karlsen.

På spørsmål om det er aktuelt for Norge å hjelpe Ukraina med å arrangere Eurovision til neste år svarer Karlsen at det er vanskelig å si noe om nå, men at det er klart at Norge ønsker å arrangere.

Også fjorårets vinnere gratulerer Ukraina og Kalush Orchestra med seieren.

– Dette betyr enda mer enn en velfortjent seier. I mørke tider er musikk alltid i stand til å bringe inn lys og få alle til å føle seg nærme, skriver Måneskin på Twitter.

Storbritannia kom på en sterk andreplass, Spania på tredje og Sverige på fjerdeplass.