OPPSKrifter fra «kystmat»:

Surdeigsbrød med ertepuré og syltet tang

Her finner du alle oppskriftene fra tirsdagens episode av Kystmat.

SULTEN?: Surdeigsbrød med ertepuré og syltet tang er både sunt, fargerikt og smakfullt. Foto: TV 2.
SULTEN?: Surdeigsbrød med ertepuré og syltet tang er både sunt, fargerikt og smakfullt. Foto: TV 2.

I tirsdagens episode av «Kystmat» lager kokkene Trond Moi, Margit Dale, iskremmester Paal Henning-Olsen og gjestekokk Hanne Sørvaag syv spennende retter og desserter.

Se oppskriftene fra programmet under:

  • Surdeigsbrød med ertepuré og syltet tang
  • Grillet blåkjeft på stranda
  • Lange med grønnkål
  • Hesnessalat med jordbær og Rosalita-ost
  • Paals agurksorbet med prosecco
  • Vegansk sjokolade- og vaniljeis med aniskrokan
  • Hannes veganburger med tangsalat

Surdeigsbrød med ertepuré og syltet tang

Ingredienser:

  • 250 g frosne selskapserter
  • 1,5 dl olivenolje
  • 1 neve mynte
  • 1 neve pinjekjerner
  • ½ ts pepper
  • ½ ts salt
  • 1 dl eddik
  • 2 dl sukker
  • 3 dl vann
  • 50 g blærer fra blæretang
  • Surdeigsbrød (se oppskrift s. xxx)
  • Spiselige blomster til pynt

Fremgangsmåte:

  1. Tin selskapsertene. Ha erter, olivenolje, mynte, pinjekjerner, salt og pepper i en blender og kjør det til en fin puré.
  2. Ha eddik, sukker og vann i en kjele og kok opp. Kutt blærene av tangen og kok dem i laken i ca. 2 minutter.
  3. Skjær surdeigsbrød i små skiver, og stek de på sterk varme i en stekepanne med litt olivenolje. Skivene skal stekes på begge sider til de er gylne. Gni de stekte skivene med hvitløk.
  4. Ha pureen på de surdeigsbrødet, og legg litt syltet tang på toppen. Pynt gjerne med fine spiselige blomster som blomkarse eller stemorsblomster.

Grillet blåkjeft på stranda

Ingredienser:

  • 1 blåkjeft på ca. 1 kg
  • 1 lime
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  1. Rens blåkjeften, og skrap av skjellene på skinnet. Gi den noen snitt i skinnet så varmen trenger lettere gjennom. Krydre godt med salt og pepper.
  2. Fyr opp et bål. Træ fisken på en pinne og la den stå 10–15 cm fra det glødende bålet. Snu på fisken innimellom. Etter 15–20 minutter skal den være klar.

Lange med grønnkål

Ingredienser:

LANGE MED GRØNNKÅL: En ny variant å teste på grillen? Foto: TV 2.
LANGE MED GRØNNKÅL: En ny variant å teste på grillen? Foto: TV 2.
  • 250 g grønnkål
  • 800 g filetert lange
  • 1 kvast rosmarin
  • 100 g smør
  • ½ ts salt
  • ¼ ts chilipulver eller ½ frisk hakket chili
  • 1 boks creme fraiche

Fremgangsmåte:

  1. Legg frem dobbelt aluminiumsfolie eller grillfolie i store nok ark til at ingrediensene kan pakkes inn.
  2. Ha grønnkål i midten av foliearket og legg langefiletene oppå grønnkålen. Ha på frisk rosmarin og fordel smør i biter på toppen. Krydre med salt og chilipulver, og fordel creme fraiche i klatter utover fisken.
  3. Lukk folien som en tett pakke rundt fisken, og legg den på glør eller grill i ca. 5 minutter. Eventuelt kan foliepakken legges i en ildfast form og stekes i ovn på 200 ºC i 10–15 minutter.

Serveres med en god salat og kokte poteter eller godt brød.

Hesnessalat med jordbær og Rosalita-ost

Ingredienser:

HESNESSALAT: En lett salat for lyse sommerdager. Foto: TV 2.
HESNESSALAT: En lett salat for lyse sommerdager. Foto: TV 2.
  • 2 røde chili
  • 1 liter blandet salat
  • 25 småtomater
  • 25 jordbær
  • ½ finhakket rødløk
  • 3 never basilikum
  • 2 stk Rosalita ost fra Tjamsland gård, eller annen modnet ferskost.
  • 8 ss olivenolje
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  1. Grill chiliene over åpen flamme eller i en jernpanne på svært varm plate. Chiliene må bli svartbrente på alle sider. Når de er helt svarte, legger du dem i en skål med lokk. La dem ligge i 5 minutter, til de er avkjølt. Dette damper skinnet på chiliene og gjør det lettere å flå og rense dem. Skrap av skinnet og kutt chiliene i tynne strimler.
  2. Vask og del salaten. Kutt tomater og jordbær i fire. Finhakk rødløken. Knip av hele basilikumblader. Bland alle ingrediensene og fordel på 4 tallerkener.
  3. Skjær osten i skiver og legg på toppen. Fordel chilien på toppen av salaten. Hell over olivenolje og smak til med salt og pepper.

Kan serveres som lett forrett eller som tilbehør til grillet kjøtt eller fisk.

Paals agurksorbet med prosecco

Ingredienser:

AGURKSORBET: Kan ikke grønnsaker fungere som is, sa du? Prøv denne. Foto: TV 2.
AGURKSORBET: Kan ikke grønnsaker fungere som is, sa du? Prøv denne. Foto: TV 2.
  • 5 agurker
  • 2 ts eddik
  • 2 dl vann
  • ½ ts salt
  • 50 g lys sirup
  • 50 gr sukker
  • Frysetørkede bringebær
  • Prosecco

Fremgangsmåte:

  1. Kjør agurk, eddik, 1 dl vann og ½ ts salt i en blender og miks godt.
  2. Kok sammen 1 dl vann, sirup og sukker til en sukkerlake.
  3. Bland sammen agurkbasen med sukkerlake i en bolle. Sett blandingen på kjøl til basen er kald, eller kjør i iskremmaskin.
  4. Server aperitiffen ved å fylle glasset halvfullt med prosecco. Ha agurksorbet i glasset og dander med frysetørket bringebær.

Hannes veganburger med tangsalat

Basert på en oppskrift fra veganmisjonen.com

Veganburgere (4 stk)

Ingredienser:

HANNE SØRVAAGS VEGANBURGERE: Det er kanskje mange ingredienser, men det er verdt det. Foto: TV 2.
HANNE SØRVAAGS VEGANBURGERE: Det er kanskje mange ingredienser, men det er verdt det. Foto: TV 2.
  • 100 g røde linser
  • 100 g persillerot, hakket smått
  • 100 g gul løk, finhakket
  • 4 hvitløksfedd, finhakket
  • 30 g små havregryn (+ kanskje litt til)
  • 3 ss næringsgjær (kan sløyfes)
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ss grønnsaksbuljongpulver
  • 1 ts røkt paprikapulver (ev. bruk grillkrydder eller malt muskat)
  • 30 g glutenmel (+ kanskje litt til)
  • 1 ss kaldt vann
  • Tangsalat
  • 150 g sagtang som du plukker selv, eller wakame-tang som du kjøper i butikk.
  • 10 ml riseddik
  • 0,5 ts sesamolje
  • 1 ts sukker
  • ¼ rød chili i tynne skiver
  • 0,5 ts hvite sesamfrø
  • 0,5 ts sorte sesamfrø

Fremgangsmåte:

  1. Lag tangsalaten først. Plukker du tangen selv, koker du den i et par minutter i 4 dl vann med 1 ts eddik i vannet. Nå den er ferdig kokt, heller du av vannet og kutter tangen i så store biter som du ønsker.
  2. Bland alle ingrediensene bortsett fra sesamfrøene, som skal være til pynt. La tangsalaten trekke i en time før servering. Kan serveres som egen rett, eller som tilbehør til veganburgeren.
  3. Lag veganburgeren. Ha de tørre linsene i en kjele, og kok under lokk i rikelig med vann (bruk minst 3 ganger så mye vann som linser) til linsene er gjennommøre, i ca. 20 minutter. Eventuelt kan du bruke ca. 230 g / 3 dl ferdigkokte linser fra boks eller kartong, bare husk å sile av laken.
  4. Mens linsene koker, steker du persillerot, løk og hvitløk i litt olje. Stek til det er gyllent, men pass på at det ikke blir brent.
  5. Sil av overskytende vann fra de kokte linsene, og ha dem i en stor bolle. Tilsett løkblandingen, havregryn og krydderne (næringsgjær, røkt paprikapulver, buljongpulver og muskat). Bland godt.
  6. Rør inn glutenmelet og helt til slutt vannet. Mos og bland godt. Du får nå en farse som lett lar seg forme til burgere.
  7. Stek burgerne i panne med olje på middels varme i ca. 3 minutter på hver side. Dander burger og tangsalat mellom to skiver godt brød eller burgerbrød, og server.

Vegansk sjokolade- og vaniljeis med aniskrokan

Ingredienser:

Til iskrem:

VEGANSK IS: En sikker vinner som kan nytes av mange. Foto: TV 2.
VEGANSK IS: En sikker vinner som kan nytes av mange. Foto: TV 2.
  • 5 dl mandelmelk eller kokosmelk
  • 10 g johannesbrødkjernemel
  • 1 vaniljestang
  • 2 dl lønnesirup
  • 100 g mørk sjokolade

Til aniskrokan:

  • 300 g sukker
  • 2 ss lys sirup
  • 0,5 dl vann
  • 100 g grovhakkede hasselnøtter
  • 1 stjerneanis

Fremgangsmåte

  1. Ha iskremingrediensene, unntatt sjokoladen, i en kjele og kok opp på lav varme til du får en silkemyk base.
  2. Fordel halvparten av basen i en ny kjele. Tilsett sjokoladen i biter, og rør ut til den smelter.
  3. Sett blandingene på kjøl til basen er kald, og kjør dem hver for seg i iskremmaskin. Bland den mørke og den lyse isen lett etter at de er kjørt i maskin, og sett på frys.
  4. Nå skal du lage aniskrokan. Bland sukker, sirup, vann og anis i en kjele og kok til karamell.
  5. Grovhakk hasselnøtter og ha i karamellen. Helles ut på brett for kjøling – nå kan du fjerne stjerneanisen.
  6. Knus krokanen og ha over iskremen ved servering.

Oppskriftene og bildene er hentet fra boken Kystmat med Rune & Margit & Moi