MOT I BRØSTET-GJENFORENINGEN:

Slik minnes Mot i brøstet-gjengen Arve Opsahl

– Han var en brumlebass, men han var veldig snill og veldig dreven.

Skuespillerne Nils Vogt (74), Sven Nordin (65) og Hilde Lyrån (60) feiret forleden 30-årsdagen til den aller første Mot i brøstet-episoden.

I den forbindelse var det naturlig å minnes Arve Opsahl (1921-2007), som spilte Henry Rasmus Pettersen i den norske situasjonskomedien.

HELE NORGES ARVE: Skuespiller, komiker og revystjerne Arve Opsahl i 1988. Foto: Eystein Hanssen / NTB Scanpix
HELE NORGES ARVE: Skuespiller, komiker og revystjerne Arve Opsahl i 1988. Foto: Eystein Hanssen / NTB Scanpix

– Veldig snill og veldig dreven

Sven Nordin vokste opp med filmene til Opsahl, og forteller ivrig om hvordan det var å jobbe med den norske komilegenden.

– Det var veldig spesielt. Da vi begynte med Mot i brøstet, hadde han allerede en kjempelang karriere bak seg, både som Botolf og ikke minst som Egon Olsen i Olsenbanden. Og så fikk han – som godt voksen – enda en favorittserie, så han koste seg veldig med det. Den tyngden han brakte med seg inn i Mot i brøstet, var en uvurderlig positiv ting, sier Nordin.

Nils Vogt minnes Opsahl som en gjøgler som aldri gikk lei av å opptre.

– Han var en brumlebass, men han var veldig snill og veldig dreven. Han elsket å opptre, og opptrådte ustanselig hele livet. Han likte de kronene han tjente, men han hadde selvfølgelig glede av det også. Enten det var for 500 eller fem personer, så var han på pletten. Og hadde vi en opptakspause, så kunne han plutselig være borte og underholde i en kantine i nærheten. Han var en ekte gjøgler, sier Vogt.

– Trygt og fint å jobbe med ham

Hilde Lyrån kom inn i Mot i brøstets femte sesong i 1995. Hun hadde tidligere jobbet med Opsahl i to revyer og en musikal, og kjente ham derfor godt.

HELMAKS: Arve Opsahl (t.h.) i 1998 med Olsenbanden-kollegene Sverre Holm og Aud Schønemann. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
HELMAKS: Arve Opsahl (t.h.) i 1998 med Olsenbanden-kollegene Sverre Holm og Aud Schønemann. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Det var veldig betryggende da jeg kom inn i serien. Når du har en sånn bauta som står der, så har du noe å lene deg på, sier Lyrån, og fortsetter:

– Altså, han var litt morgengretten, men så gikk det seg til etter lunsj. Han var alltid på jobb, og var alltid på tilbudssiden når det kom til å underholde. Han var også veldig god til å komme med tips. Han tok seg av folk. Det var veldig trygt og fint å jobbe med ham.

Slet med å huske replikker

Opsahl var 71 år gammel da Mot i brøstet hadde premiere i 1993, og da serien ble avsluttet i 1997, hadde han rundet 76 år. Det ble laget én Mot i brøstet-episode hver uke, og kollegene merket at det tidvis var vrient for veteranen å huske alle replikkene.

– Arve ble jo av og til skikkelig forbanna, fordi han brukte så lang tid på å lære tekst. Det går jo så fort. Vi fikk et nytt manus dagen etter at vi hadde spilt inn en episode. Han sa: «Jeg sitter hjemme, og jobber og jobber, og jeg husker ikke en dritt når jeg kommer på jobb», minnes Nordin.

Nordin forteller videre at Opsahl benyttet seg av rekvisittene til å «jukse» litt.

– Han hadde manus og stikkord inni aviser og inni skapdører. Men han hang – gud hjelpe meg – med så godt i svingene.

30-ÅRSJUBILEUM: Nils Vogt og Sven Nordin mimrer og ler i Mot i brøstet-jubileumssendingen til tv2.no. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2
30-ÅRSJUBILEUM: Nils Vogt og Sven Nordin mimrer og ler i Mot i brøstet-jubileumssendingen til tv2.no. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Reagerte på hunden til Nordin

Sven Nordin pleide å ha med seg hunden sin, Sasha, på innspillingssettet på Torshov i Oslo. Opsahl var ikke begeistret for dette i starten.

– Arve sa: «Du kan ikke ha med den svære bikkja inn her. Skal den fly i veien når vi jobber?». Men den bikkja var veldig snill og rolig, og hun pleide alltid å legge seg ved siden av stolen til Arve, sier Nordin.

Opsahl og hunden Sasha utviklet med tiden et godt forhold, og de gangene Sasha ikke var med på jobb, reagerte Opsahl.

– Etter noen måneder sa han: «Har du ikke med deg bikkja i dag?». Sasha lå inne i garderoben til Arve når vi gjorde scener foran publikum. Han var så glad i den bikkja, sier Sven Nordin.

Mot i brøstet er tilgjengelig på TV 2 Play, og jubileumssendingen for komiserien kan du se her: