Sjokolademousse av avokado (!)

Bra godt (TV 2): Hvis du dropper smøret i sjokolademoussen, blir den straks mye sunnere.

Smart sjokolademousse

Dette trenger du til fire porsjoner:

  • 2 stk godt modne store avokado
  • 1-1,5 dl kakaopulver, gjerne rå kakao
  • 4 ss mild kaldslynget honning eller øko lønnesirup
  • 0.5 dl øko H-melk
  • 1 ts vaniljeekstrakt/ frøene fra 1 vaniljestang
  • 1 ss sterk kaffe (espresso)
  • Garnityr: friske bær, revet øko appelsinskall, revet kokos, noen få flak maldonsalt, hakkede pistasjenøtter.

Slik gjør du:

  1. Del avokadoene, fjern steinen og skrap ut kjøttet.
  2. Ha avokadokjøttet sammen med alle de andre ingrediensene i en kraftig blender.
  3. Kjør blenderen på full hastighet i 1 minutt.
  4. Slå moussen over i 4 porsjonsskåler og sett dem i kjøleskapet til avkjøling minimum en halvtime. Gjerne over natten.
  5. Strø på litt garnityr og nyt!

Biff med saltbakt løk/småpoteter og estragonaioli

Dette trenger du til 4 personer:

4 små biffer av beitedyr – ca. 150g per person (eks. 2 entrecotes som deles på 4)

Marinade til kjøttet:

Krydder (urter, hvitløk, chilli med mer) + Olje + Syre (sitron,eddik,vin) = KOS evt. bare surmelk/gresk yoghurt. NB! IKKE salt – det tørker ut kjøttet.

Mariner kjøtt i minst 2 timer i romtemperatur eller over natten i kjøleskapet.

Husk kjøttet skal være romtemperert når du steker det, dvs. ligge 30 minutter på benken om de kommer fra kjøleskapet.

Biff med saltbakt løk og småpoteter. Foto: Bra godt / TV 2
Biff med saltbakt løk og småpoteter. Foto: Bra godt / TV 2

Marinade:

  • 1 dl ekstra virgin olivenolje
  • 3 ss sitronsaft/vineddik
  • 1 håndfull hakket estragon

Varm pannen, ha i en rapsolje til steking.

Stek kjøttet (3-5 minutter på hver side avhengig av hvor mye stekt du ønsker biffen).

Trekk pannen av platen og ha i 1 ss smør som smelter sammen med litt estragon fra marinaden.

Saltbakt småløk og potet:

  • sjarlottløk 3 per person (12 sjarlottløk)
  • småpoteter 2-3 per person (10-12 småpoteter)
  • 2 dl havsalt, grovt
  • 4 ss olivenolje
  • 2 ss rosmarin

Dekk en ildfast form med havsalt.

Ha hele løk og småpoteter i en bolle, tilsett olje og rosmarin og bland godt.

Legg så løk og poteter på saltlaget og ovnbak på 175-180gC i 1 time.

Løken skal bli så myk at den kan klemmes ut av sitt eget skall når du spiser den.

Grønn salat:

  • 1 pose rukkola, ferdig vasket
  • 2 vårløk
  • ½ agurk, i biter
  • 1 avokado
  • dressing av 1 ss rå eplecidereddik og 4 ss ekstra virgin olivenolje

Estragonaioli:

  • 1 dl ekte majones
  • 1 fedd hvitløk finhakket
  • 1 ts dijon sennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 3 kvaster fersk estragon
  • 1 klype havsalt og sort kvernet pepper