KNUST: Flere kjendiser har tatt til sosiale medier for å dele sine tanker rundt fjerningen av abortretten, blant annet artisten Taylor Swift. Foto: Angela Weiss
KNUST: Flere kjendiser har tatt til sosiale medier for å dele sine tanker rundt fjerningen av abortretten, blant annet artisten Taylor Swift. Foto: Angela Weiss

Reagerer kraftig på fjerningen av abortretten:– Jeg er livredd

GOD KVELD NORGE (TV 2): Fjerningen av den føderale abortretten i USA skaper sterke reaksjoner.

Retten til selvbestemt abort har i USA vært sikret gjennom en høyesterettsdom fra 1973, også kjent som «Roe v. Wade».

Nå har et flertall i Høyesterett (fem mot fire) bestemt seg for å oppheve dommen. Det betyr at delstatene selv får bestemme om abort skal være lov.

Trist dag for landet

Dette har skapt sterke reaksjoner, og flere kjendiser har også uttalt seg om hva de mener om dette.

FORBANNET: Tinashe Williamson ble forbannet da hun hørte om fjerningen av abortretten. Foto: Heiko Junge
FORBANNET: Tinashe Williamson ble forbannet da hun hørte om fjerningen av abortretten. Foto: Heiko Junge

– For å være helt ærlig så er jeg i sjokk. Så blir jeg forbannet. Dette er rett og slett bekmørkt, sier Tinashe Williamson i en melding til God kveld Norge.

– Kvinner skal bestemme over egen kropp. Ferdig. Jeg mener at tilgang på trygg og lovlig abort er en menneskerett, skriver hun videre.

– Jeg er livredd over at det er her vi er - at etter så mange tiår med mennesker som kjempet for kvinners rettigheter til sin egen kropp, så har dagens beslutning fratatt oss det, skriver Taylor Swift i en Twitter-melding.

– For en trist dag for dette landet. Våpen for alle, men ingen reproduktive rettigheter, skriver Andy Cohen.

Forbanna

– Denne kjennelsen som kom i dag i Pride-måneden er spesielt ødeleggende. Grunnlaget som Roe hviler på er det samme som har beskyttet så mange av rettighetene våre som LHBTQ+-personer. Clarence Thomas sier det samme. Vi er alle i dette sammen, skriver Cynthia Nixon.

– HVA ER DET SOM SKJER?!? At det sitter dommere og politikere å bestemmer og begrenser hva kvinner skal gjøre med egen kropp gjør meg altså så EITRANES FORBANNA, skriver Morten Hegseth i et innlegg på Instagram.

– Kvinners kropp er det kun en person som skal bestemme over: kvinnene selv!!! Og å ta fra dem, retten til selvbestemt abort på nasjonalt nivå ? Det er altså så dystopisk og mørkt at jeg ikke helt klarer å skjønne det, skriver han videre.

– De vil aldri få slutt på abort. Bare sikker abort. Dette handler ikke om liv. Det handler om kontroll. De jævlene, skriver Sophia Bush.

– Jeg er rasende. Det som skjedde i dag er ikke bare et motbydelig tilbakeskritt for kvinner, og undergraver vår evne til å ta beslutninger for vår egen kropp. Det er også farlig. Du forbyr ikke abort, du forbyr tilgang til trygg abort, skriver Jessica Biel.

 Foto: Skjermdump Instagram.
Foto: Skjermdump Instagram.

– Wow. Jeg er målløs. For et ekstremt tap og skuffelse. Dette er virkelig veldig skummelt, skriver Hailey Bieber i et innlegg på Instagram.

Saken oppdateres.