NRK-serie vant Emmy for beste drama

«Mammon II» vant Emmy-prisen for beste internasjonale dramaserie i New York mandag kveld.

– Dette er stas. Vi har vært overrasket hele veien. Helt fra vi var nominert den gangen. Da blir det enda mer absurd når vi blir ropt opp som vinner. Det gikk litt i sort, sier NRK-produsenten Vegard Stenberg Eriksen på telefon fra prisutdelingen i New York til TV 2.

Han står bak serien sammen med broren og manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen.

Prisen for beste internasjonale dramaserie var den første som ble delt ut mandag kveld.

– Det var bra, det er greit å bli ferdig. Vi hadde jo øvd på taper-ansiktene våre der man smiler høflig og er hyggelig, men så blir du ropt opp og alt blir kanakas! sier Stenberg Eriksen til NTB.

Emmy er den aller gjeveste pris man kan få hvis man driver med TV-drama.

Husker ikke takketalen

– Jeg husker ingenting. Det er helt absurd. Broderen og jeg hadde jo øvd, det må man jo, men alt var så kaotisk. Jeg tror vi fikk takket de som skulle takkes. Nå skal vi kjøre på og feire til det ikke er noe igjen, sier Vegard Stenberg Eriksen.

Tirsdag skal de tilbake i Oslo, der hovedrolleinnehaveren Jon Øigarden er i full gang med å spille inn 22. juli-film med den britiske regissøren Paul Greengrass.

– Det er sent hjemme så vi sendte Jon en tekstmelding. Det var en glad gutt som ringte oss opp, sier NRK-produsenten.

En tredje sesong

Handlingen i den andre sesongen er lagt til en maktkamp i Norge, som senere får internasjonale ringvirkninger, etter drapet på en norsk journalist. Serien vant to Gullruten-priser i 2016.

– Mammon er jo kontroversiell, og det har sine plusser og minuser. Noen ganger kan det være vanskelig å stå i det. Spesielt når man har en sentral rolle foran eller bak kamera. Vi vet at det er bra, men av og til trenger man litt bekreftelse. Nå har vi fått den til gagns, sier Stenberg Eriksen.

Han opplyser til NTB at de har utviklet en tredje sesong.

– Det er en diskusjon vi må ta, men ikke i kveld. Nå skal vi feire og sende opp rakettene. Dette er et slags punktum, avslutter vinneren.

Første norske seier

Det er første gang en norskprodusert TV-serie konkurrerer om en Emmy-pris i denne kategorien.

De andre nominerte seriene var australske «Wanted», brasilianske «Justiça» og japanske «Moriribito: Guardian of the Spirit».

Den internasjonale prisen deles ut i elleve kategorier, fra beste komedie til beste såpeopera. Den deles ut til programmer produsert og sendt utenfor USA.

Nominasjonene fordelte seg i år på 18 land.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2