UØNSKET: Nicolai Cleve Broch og resten av Ammo-produksjonen ble gang på gang nektet adgang da de ba om å få filme på våpenmesser. Foto: Bjørnar Morønning
UØNSKET: Nicolai Cleve Broch og resten av Ammo-produksjonen ble gang på gang nektet adgang da de ba om å få filme på våpenmesser. Foto: Bjørnar Morønning
Ammo:

Nicolai Cleve Broch nektet adgang på våpenmesser

Nicolai Cleve Broch om boikotten fra våpenindustrien og hvordan han lot seg inspirere av Tom Cruise til den nye serien «Ammo».

Hvordan er virkeligheten på innsiden av norsk og global våpenindustri?

Spørsmålet står sentralt idet skuespiller Nicolai Cleve Broch (46) trer inn i rollen som karakteren Bjørn Urdal i TV 2-serien «Ammo».

Urdal jobber i et fiktivt våpenselskap i Norge og seerne får følge de mange dilemmaene som kommer med en jobb i nettopp denne bransjen.

– Vanskelig å snakke om

Under arbeidet med å samle informasjon til serien, forsøkte serieskaperne å få delta på messer hvor den globale våpenindustrien ville være til stede.

Forsøket ble et skudd for baugen, forteller Cleve Broch:

– Vi har spurt om å komme på messer for kunstig intelligens og filme - ingen problem. Men å få lov til å komme inn på en våpenmesse og filme der, det har vist seg å være klin umulig. Ikke bare umulig, dette har altså skjedd i alle land og med alle vi har prøvd.

Derfor måtte produksjonen selv konstruere slike messer til serien.

Cleve Broch mener våpenmesse-nekten er et tankekors.

– Det sier jo også noe om hvor vanskelig det er å snakke om dette. Og hvis dere jobber med dette og lager dette, hvorfor kan vi ikke bare snakke om det og hvorfor kan ikke det være en del av vår felles identitet? spør skuespilleren seg.

Betaler prisen for velferd

Cleve Broch har ikke bare hovedrollen i serien, men er også med i laget av manusforfattere.

Han forteller at de verken har hatt fore å skape debatt eller å dømme.

– Vi ønsker å fortelle en historie som på mange måter er vanskelig, påpeker skuespilleren.

Målet har vært å utfordre narrativet nordmenn har om Norge som fredsnasjon:

Tankene om at man i kollektivet Norge er med og bidrar med det gode til verden, på samme tid som nordmenn er opptatt av egen velferd og trygge rammer.

– De trygge rammene og den velferden kommer med en pris. Det må skapes, og i noen segmenter så viser det seg at det er ikke oss selv som betaler den prisen. Det er det noen andre som gjør på helt andre steder i verden, som tar imot den ammunisjonen vi produserer her for eksempel.

– Jeg synes det er et fascinerende paradoks, sier Cleve Broch.

– Tar sløret vekk for noe vi er numne for

Selv om han ikke føler serien tar noen form for standpunkt, forstår han at dette kan være opprivende tematikk for folkesjela.

– Serien formidler bare en virkelighet som finnes og som vi faktisk er en del av. Hvis noen blir provosert av det, er det nettopp fordi vi tar sløret vekk for noe som vi alle er litt numne for og ikke reflekterer over.

Skuespilleren vet selv hvordan det kjennes å få hodet opp av sanden når det kommer til tematikken om norsk våpenindustri. Selv ble Cleve Broch overrasket da han snublet over tematikken i en dokumentar.

– Da jeg så de faktiske tallene for hvor stor aktør vi er på verdensbasis, følte jeg det var underfortalt. Vi er ekstremt store i forhold til folketall, men også rent objektivt sett.

Den generelle uvitenheten i Norges befolkning om norsk våpenindustri engasjerer ham helt tydelig. Hvorfor er ikke dette noe flere snakker om, er et spørsmål han har stilt seg en rekke ganger.

– Det var ikke en del av vårt felles narrativ, da, og det er veldig fascinerende. Det betyr at dette er noe vi kanskje helst ikke vil snakke om. Man vet jo om Kongsberggruppen og sånt, men jeg visste ikke hvor stort omfang det faktisk er.

Ammo handler dog ikke om de politiske linjene, men om menneskene som jobber i det fiktive selskapet AGR, og skjebnen til enkelte arbeidere i møte med dette store systemet.

– Det er et karakterdrama, satt inn i en verden som er veldig tett på den virkelige, forklarer Cleve Broch.

Inspirert av The Firm og Tom Cruise

Cleve Broch forteller at det dramaturgiske grepet i serien er en slags omvendt vending av handlingen i Tom Cruise-filmen «The Firm» fra 1993.

Der spiller Cruise den lovende jus-studenten fra det anerkjente universitetet Harvard, som for sine toppkarakterer og gode rykte blir tilbud drømmejobben rett ut av studiet.

– Nøkkelen hos oss var: «Hva om en fyr blir ansatt, ikke fordi han er så god som Tom Cruise er, men motsatt. Han blir ansatt fordi ingen vil ha ham og han har ingen offentlig troverdighet. Hvordan kan det bli en styrke for en bedrift, når hans ord ikke har noe verdi?»

Karakteren Urdal er nemlig blitt en slags riksklovn etter å ha tjent sin egen sak i tillegg til lønnen han fikk i det offentlige. Skandalen har ødelagt hele hans karriere og rennommé. Så skjer det uventede, han får tilbud om jobb hos våpenprodusenten AGR.

Ammo har premiere på TV 2 og TV 2 Play 20. oktober.

Mer innhold fra TV 2