Mer grønnsaker til jul
Grønnere julemiddager i år? Her er noen forslag fra Julekveld hos Prøysen.

Grønnkålsalat
- Grønnkål
- Eple
- Valnøtter
- Granateple
- Persille
- Sitron
- Olje

Slik gjør du:
Finsnitt grønnkål, ha på litt salt, sitron og olje og gi det en god massasje. Ha på oppskåret eple, ristede valnøtter, granateple og persille. Ha på litt ekstra sitron og olje. Denne salaten holder seg godt i flere dager i kjøleskapet.
Pæresalat
- 2-3 pærer
- 1 chevre ost
- 1 håndfull med pekannøtter
- Ca ½ ss sukker
- 2 ss sennep
- 1 ss honning
- Sitron
- Ca 1,5 dl olje
- Salt, pepper

Slik gjør du:
Skjær opp pære og ost og legg det litt «hulter til bulter» på et fat. Rist nøttene i en tørr panne og ha på litt sukker mot slutten slik at de blir lett karamelliserte. Bland sammen sennep og honning, spe med olje og smak til med sitron, salt og pepper. Ha på dressing og til slutt hakkede nøtter.
Lun gulrotsalat
- Ca 10 gulrøtter
- Ca 2 ss honning
- 1-2 kvister fersk rosmarin
- ½-1 pose rosenkål
- 1 håndfull dadler
- 1 håndfull tranebær
- 1 pk fetaost
- Ca ½-1 pose baby salat/spinat
- Hakket persille
- Sitron
- Olje

Slik gjør du:
Ha gulrøttene, hele eller delt i to, i en ildfast form sammen med litt honning, rosmarin, salt og pepper og bak de til de er knapt møre på ca 200 grader.
Del rosenkålen i to, og kok de i godt saltet vann til de er knapt møre (ikke for lenge!). Legg gulrøtter og rosenkål sammen på et fat og la de avkjøle noe.
Finsnitt dadler og ha det på toppen sammen med tranebær og oppdelt fetaost. Topp salaten med babysalat/spinat, persille, litt sitron og olje.

Se Julekveld hos Prøysen på TV 2 og TV 2 Sumo i desember.