Mer grønnsaker til jul

Grønnere julemiddager i år? Her er noen forslag fra Julekveld hos Prøysen.

GRØNT ER SKJØNT: Kokk Charlotte Mohn Gaustad viser hvordan du kan lage en litt grønnere versjon av julemiddagen i Julekveld hos Prøysen Foto: TV 2.
GRØNT ER SKJØNT: Kokk Charlotte Mohn Gaustad viser hvordan du kan lage en litt grønnere versjon av julemiddagen i Julekveld hos Prøysen Foto: TV 2.

Grønnkålsalat

  • Grønnkål
  • Eple
  • Valnøtter
  • Granateple
  • Persille
  • Sitron
  • Olje
GRØNNKÅLSALAT: En frisk variant. Foto: TV 2.
GRØNNKÅLSALAT: En frisk variant. Foto: TV 2.

Slik gjør du:

Finsnitt grønnkål, ha på litt salt, sitron og olje og gi det en god massasje. Ha på oppskåret eple, ristede valnøtter, granateple og persille. Ha på litt ekstra sitron og olje. Denne salaten holder seg godt i flere dager i kjøleskapet.

Pæresalat

  • 2-3 pærer
  • 1 chevre ost
  • 1 håndfull med pekannøtter
  • Ca ½ ss sukker
  • 2 ss sennep
  • 1 ss honning
  • Sitron
  • Ca 1,5 dl olje
  • Salt, pepper
PÆRESALAT: Har du ikke prøvd dette før? Da må du teste! Foto: TV 2.
PÆRESALAT: Har du ikke prøvd dette før? Da må du teste! Foto: TV 2.

Slik gjør du:

Skjær opp pære og ost og legg det litt «hulter til bulter» på et fat. Rist nøttene i en tørr panne og ha på litt sukker mot slutten slik at de blir lett karamelliserte. Bland sammen sennep og honning, spe med olje og smak til med sitron, salt og pepper. Ha på dressing og til slutt hakkede nøtter.

Lun gulrotsalat

  • Ca 10 gulrøtter
  • Ca 2 ss honning
  • 1-2 kvister fersk rosmarin
  • ½-1 pose rosenkål
  • 1 håndfull dadler
  • 1 håndfull tranebær
  • 1 pk fetaost
  • Ca ½-1 pose baby salat/spinat
  • Hakket persille
  • Sitron
  • Olje
GULROTSALAT: Spennende smaker som er verdt å prøve. Foto: TV 2.
GULROTSALAT: Spennende smaker som er verdt å prøve. Foto: TV 2.

Slik gjør du:

Ha gulrøttene, hele eller delt i to, i en ildfast form sammen med litt honning, rosmarin, salt og pepper og bak de til de er knapt møre på ca 200 grader.

Del rosenkålen i to, og kok de i godt saltet vann til de er knapt møre (ikke for lenge!). Legg gulrøtter og rosenkål sammen på et fat og la de avkjøle noe.

Finsnitt dadler og ha det på toppen sammen med tranebær og oppdelt fetaost. Topp salaten med babysalat/spinat, persille, litt sitron og olje.

GRØNN JUL: Kokk Charlotte Mohn Gaustad viser hvordan man kan lage grønnere julemat på beste måte. Foto: TV 2.
GRØNN JUL: Kokk Charlotte Mohn Gaustad viser hvordan man kan lage grønnere julemat på beste måte. Foto: TV 2.

Se Julekveld hos Prøysen på TV 2 og TV 2 Sumo i desember.