
Lammegryte med smuldrepai til dessert
Bra godt (TV 2): Dette er kortreist og god mat, med sunne ingredienser.
Lammegryte med kikerter og rotgrønnsaker
Kjøtt fra beitedyr, fiberrike rotgrønnsaker, hvitløk, løk og kikerter er mat for Bakterie-Mons.
I denne lammegryta får du alt dette i passe porsjoner. Godt for både kroppen og for miljøet.
Dette trenger du til 4 personer:
- ca.600 gram lammekjøtt i terninger (bok, nakke)
- 3 ss. smør til steking
- ca. 500 g kålrot, i terninger (1,5x1,5 cm)
- 2 store gulrøtter, i skiver (ca.175 g)
- 1 pastinakk, i terninger (ca.150 g)
- 0,5 dl ekstra virgin olivenolje
- ca. 200 g kikerter (1 kokte)
- 2 gule løk, grovhakket
- 2 fedd hvitløk, hakket
- ½ rød chilli, hakket uten frø
- ½ ts spisskummen
- 1 ss karri
- 1 ss tomatpurè
- 100 g hakket soltørket tomat
- 5 dl øko grønnsaksbuljong (1 ss øko buljongpulver + 0,5l vann)
- jevning av 2 ss øko finmalt spelt + 0,5dl kaldt vann
- havsalt og sort kvernet pepper etter smak
- fersk hakket bladpersille og timian strøs over
Slik gjør du:
Skjær kjøttet i store terninger.
Varm en stekepanne og tilsett 2 ss smør.
Brun kjøttet i gryta på moderat temperatur. Krydre med havsalt og sort, kvernet pepper.
Hell kjøttet over i ei gryte.
Grovhakk løken og la den surre i 1 ss smør til den er blank.
Tilsett hvitløk, chili, spisskummen, tomatpurè, karri og soltørket tomat. La det surre i ett minutt før du slår grønnsaksbuljongen over. Slå det over kjøttbitene i gryta.
Rens og hakk grønnsakene i biter og ha dem oppi gryta sammen med kikertene. La så gryta putre på lav temperatur i 30-40 minutter til grønnsakene er møre.
Jevn til slutt gryta med meljevning om nødvendig. La putre i 10 minutter så melsmaken forsvinner.
Smak til med havsalt og pepper og strø frisk timian og hakket bladpersille over ved servering.
Smuldrepai med blåbær
- 500 g blåbær (friske eller frosne*)
- 2,5 dl naturlig glutenfritt mel**
- 2 dl glutenfri havregryn
- 2 dl kokosblomstsukker
- 1/2 ts salt
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 1 dl smeltet smør
- 1 dl hakkede mandler (kan kuttes)

*bruker du frosne bær så la dem tine i et dørslag så overflødig bærsaft kan renne ned i en bolle. Ellers kan smuldrepaien bli litt rennende. Bærsaften kan du ha i en smoothie.
** bruk mel av mandelmel, bokhvete, hirse, kokosmel, havremel og andre naturlig glutenfrie melsorter. Bland gjerne litt ulike varianter og prøv deg frem.
Slik gjør du:
Tin bærene.
Forvarm ovnen til 200gC.
Bland alle ingrediensene til deigen i en bolle og smuldre det godt sammen med fingrene. Fordel bærene i en ildfast form. Ha smuldredeigen over bærene. Dryss over med hakkede mandler.
Stekes midt i ovnen i 25-30 minutter. Steketiden varierer litt, så følg med. Paien skal bli gyllen og litt sprø på toppen.