NORGES SPREKESTE: Gjennom fysiske utfordringer kjempet 10 deltakere om å bli norges sprekeste. Foto: TV 2
NORGES SPREKESTE: Gjennom fysiske utfordringer kjempet 10 deltakere om å bli norges sprekeste. Foto: TV 2
Norges sprekeste:

Kreftsyke Nils Harald Moe (75) tok fire medaljer i VM i vintersvømming

Kreftbehandlingen stoppet ikke tromsøværingen fra å konkurrere i verdensmesterskapet. Nå er sprekingen klar for nye utfordringer, til tross for det nylige tilbakefallet.

Moe ble kjent for det norske folk gjennom sin deltakelse i Norges SprekesteTV 2. Nå har 75-åringen gjennomført nye utfordringer under VM i vintersvømming i Slovenia.

450 svømmere fra 31 nasjoner deltok i VM, og Moe klarte å kapre hele fire medaljer. Temperaturen i vannet er på bare fem grader, og Moe konkurrerte i distansSene 25- og 50-meter i klassen over 75 år.

Når TV 2 tar kontakt med sprekingen, har han nettopp landet i Norge etter VM-deltakelsen.

Nils Harald (75) ville vise at man kan drive med fitness uansett alder

– Vi har trent hver fredag i hele vinter før denne konkurransen. Nå tar jeg en pause fra svømming og skal fokusere på løping, forteller 75-åringen til TV 2.

Utover året skal Moe delta i en rekke løpekonkurranser i flere land. Her skal han delta i alt fra maratonløp til mindre distanser.

– Vi skal også til Frankrike hvor vi skal løpe fra vingård til vingård. Her får vi også smakebiter på hvert sted, så da tar vi oss god tid, sier Moe lattermildt.

MEDALJENE: Moe med sine to sølvmedaljer, og to bronsemedaljene han vant under årets VM i svømming. Foto: Privat
MEDALJENE: Moe med sine to sølvmedaljer, og to bronsemedaljene han vant under årets VM i svømming. Foto: Privat

Oppdaget kreften tilfeldig

Nils Harald Moe fikk påvist prostatakreft i 2016. Han var helt frisk og hadde ingen symptomer. Like etter at han fikk diagnosen, ble han operert.

– Jeg skulle på en liten ekspedisjon til Antarktis, og dermed måtte jeg gjennom en større helsesjekk. Det var da de oppdaget kreften.

Ifølge Helsenorge er prostatakreft den vanligste kreftsykdommen blant menn i Norge. Cirka 90 prosent av de som får prostatakreft er 60 år eller eldre.

Dessverre fikk han et tilbakefall av kreft i desember, og han startet umiddelbart med en hormonbehandling. Nå skal han snart i gang med strålebehandling.

– Behandlingen har gjort at jeg blir fort sliten, i hvert fall på de lengre distansene, når jeg konkurrerer. Kroppen fungerer noenlunde, så jeg prøver ikke å tenke på det, forteller han.

NORGES SPREKESTE: I reality serien fikk deltakerne virkelig kjenne på deres fysiske begrensninger. Foto: TV 2
NORGES SPREKESTE: I reality serien fikk deltakerne virkelig kjenne på deres fysiske begrensninger. Foto: TV 2

Startet for alvor da han ble pensjonist

Moe har alltid vært opptatt av kosthold og ernæring, og har tidligere undervist i ernæring på videregående skoler.

Det var da jeg ble pensjonist at jeg fikk mer tid til trening. Jeg er i aktivitet i hvert fall fire ganger i uken, men prøver meg på fem ganger, forteller han.

Moe håper han kan inspirere andre til å komme seg mer i aktivitet. Han kommer også med tips til de som vil komme seg opp av sofaen.

– Det er så viktig å spise riktig, og bevege seg. Start med en tur, så kan man utvikle det videre. Ta fram sykkelen på sommeren, hiv en sekk på ryggen, og bare kom deg ut litt.

Felleskapet er viktig for 75-åringen. Han liker å trene sammen med andre, og via treningen har han fått mange nye vennskap de siste årene.

– Trening har blitt en sosial arena for de eldre. Det er så viktig med et slikt felleskap, så man slipper å føle så mye på ensomheten. Det hjelper sånn på humøret, sier Nils Harald Moe.