
Knausgård om Märtha og Durek: – Norge driver en total avvisning
GOD KVELD NORGE (TV 2): Forfatteren Karl Ove Knausgård mener Norge burde høre mer på det omdiskuterte paret.
I SVT-programmet «Min sanning», hevdet prinsesse Märtha Louise (51) at hun er den mest kritiserte personen i Norge, og at hun møtte janteloven og ble tvunget til å bøye seg.
– Ja, jeg er nok den i Norge som har tatt imot mest kritikk av alle tror jeg, sa hun i intervjuet.
I anledning Karl Ove Knausgårds (54) nye romanserie «Det tredje riket», har forfatteren latt seg intervjue av den svenske avisen DN. I intervjuet støtter han det mye omdiskuterte paret Märtha Louise og Durek Verrett (48).
– Det er en fantastisk greie! For hvem så dette komme? En svart mann, en amerikaner, som også er sjaman, i sentrum av den norske kongefamilien. Wow, er det mulig?! sier Knausgård.
Sjamanen har tidligere fått kritikk for å uttale at hans egen «spirit optimizer» hjalp ham å bli frisk fra korona. I tillegg hevdet han at en medaljong skal ha en helbredene effekt på kjæledyr.
Knausgård mener vi bør prøve å forstå hva sjamanen mener, før vi utelukker hans synspunkter helt.
– Vi hørte at han trodde han kunne kurere covid med en medaljong og sånt. Men hva handler sjamanismen hans om? Vi vet ikke, så vi må prøve å tenke: «Hva er dette, hva gjør han?»
Total avvisning av Märtha Louise
Knausgård, som en av Norges mest omdiskuterte forfattere, ser ut til å se en intellektuell treghet i kritikken av prinsessen.
– Norge driver med en total avvisning av henne og hennes tanker om universet. Hun er opptatt av det åndelige og engler, og det er ikke normalt. Hun er totalt fordømt.
Forfatteren mener også at hennes forlovede, den kontroversielle sjaman Durek Verrett, er fordømt.
– Det blir sett på som om det er noe skammelig de gjør. Men det er det ikke, det er et slags søk. Hvorfor skulle det være farlig?
– Ikke fordi jeg tror på engler, men jeg synes holdningen til henne er mye verre.
Kaller Ari Behn ekstravagant
Knausgård forteller også om forfatterkollega Ari Behn, som var en veldig god venn av ham. Behn har tidligere beskrevet «Min kamp»-forfatteren som en «Messias i norsk litteratur».
– Han kom inn med en helt annen holdning til hva det var å være forfatter i Norge. Han kunne virkelig feire seg selv, og det var veldig forfriskende, sier Knausgård om sin avdøde venn og kollega.
– Han var ekstravagant i et protestantisk samfunn.
Se Ari Behn hylle Karl ove Knausgård i klippet under
Orker ikke intervjuer med Norge
Før utgivelsen av «Det tredje riket» har Knausgård, som er bosatt i London, bestemt seg for ikke å gi noen intervjuer i hjemlandet.
– Jeg orker det bare ikke, selv om det er dårlig for forlaget.
– Min kjærlighet til Norge er ubetinget. Men det skjedde så mye rundt «Min kamp». Lesing i Norge ble mer moraliserende enn i andre land, avslutter han.