Hevder å ha svar på onanigåte

Onani er vanlig for både menn og kvinner, men når – og hvorfor – startet man med det? Forskere mener de kanskje sitter på fasiten, og vi må mange millioner år tilbake i tid for å få et svar.

GÅTE: Forskere mener å ha funnet svaret på hvorfor menn onanerer. Foto: Colourbox
GÅTE: Forskere mener å ha funnet svaret på hvorfor menn onanerer. Foto: Colourbox

Evolusjonsbiologer mener de har klart å spore opprinnelsen til onani.

Hvem startet å onanere? Svaret på det spørsmålet er pattedyr som levde flere titalls millioner av år før mennesker. Det skriver The Guardian.

Funnene kommer fra det forskerne ved University College London mener er det største datasettet som noen gang er samlet om temaet.

– Det vi kan si, er at denne oppførselen var til stede for rundt 40 millioner år siden, i den felles stamfaren til alle aper, sier doktor Matilda Brindle, som er hovedforsker ved University College London.

APER: Forskerne mener at onani er vanlig for pattedyr, og at det startet blant våre forfedre: apene. Foto: Michael Allen / TV 2
APER: Forskerne mener at onani er vanlig for pattedyr, og at det startet blant våre forfedre: apene. Foto: Michael Allen / TV 2

Øker det sjansen for barn?

Det finnes mindre forskning på kvinnelig onani, enn på mannlig onani. Derfor har forskerne kommet med følgende to idéer om hvorfor menn startet å onanere:

Mannlig onani økte sjansene for å gjøre en kvinne gravid. Forskerne tror at en lavrangert mann onanerte akkurat nok til å øke opphisselsen før sex, noe som betyr at de inseminerte partneren sin raskere. Dermed fikk de altså puttet sæd i kvinnen før en annen mann får muligheten.

Onani kan også hjelpe menn til å kvitte seg med gamle sædceller, noe som sørger for å gi dem friskere og mer konkurransedyktige sædceller til sex.

Eldgammel egenskap

Ifølge The Guardian kommer også Matilda Brindle med en viktig presisering:

– Det er ikke det at noen arter våknet en dag og begynte å gjøre det. Dette er en eldgammel, utviklet egenskap.

Avisen skriver at Brindle og hennes kolleger startet forskningsprosjektet for å forstå opprinnelsen til det som ved første øyekast ser ut til å være en evolusjonær gåte.

Den anerkjente avisen poengterer at onani, fra et rent evolusjonært perspektiv, virker bortkastet.

Forskningen er publisert på Royal Society Publishing, og er basert på hundrevis av publikasjoner, spørreskjemasvar og personlige notater om onanerende pattedyr fra primatologer og dyrehagepassere.