GJESTENES MAT: I En kveld hos Kloppen er det gjestene som bidrar med maten. Nedenfor får du oppskriftene til mandagens meny. Foto: TV 2
GJESTENES MAT: I En kveld hos Kloppen er det gjestene som bidrar med maten. Nedenfor får du oppskriftene til mandagens meny. Foto: TV 2

Her er kjendisenes oppskrifter fra En kveld hos Kloppen

Thorbjørn Harr, Erik Thorstvedt og Pia Tjelta står for menyen i sesongavslutningen.

I mandagens sesongavslutning av En kveld hos Kloppen, er det tidligere keeper-proff Erik Thorstvedt (52) og skuespillerne Pia Tjelta (37) og Thorbjørn Harr (40) som er på besøk hos vertinne Solveig Kloppen (43).

Som vanlig er det gjestene som bestemmer menyen – oppskriftene får du nedenfor!

Forrett av Thorbjørn Harr:  Foie gras med løk-kompott

  • Foie gras (hermetisk) 
  • Melba-toast
  • Fikenmarmelade

Løk-kompott:

  • En halv rødløk
  • Portvin
  • 3-4 ts sukker
  • Meierismør

Løk-kompott:
Skrell og del en halv rødløk opp i tynne skiver. Smelt litt meierismør i en liten gryte, og tilsett løken. Når løken er blitt blank, heller du en skvett portvin opp i kjelen. Tilsett 3-4 ts sukker og smak til med salt. Reduser blandingen til en sirup.

Anrett tynne skiver av foie gras på Melba-toast, og dander løk-kompott og fikenmarmelade på tallerkenen. Pynt gjerne med litt persille.

FORRETT A LA HARR: Skuespiller Thorbjørn Harr serverer foise gras til forrett. Foto: TV 2
FORRETT A LA HARR: Skuespiller Thorbjørn Harr serverer foise gras til forrett. Foto: TV 2

Hovedrett av Erik Thorstvedt: Erik og Sivs svinefilet

  • 2 indrefilet av svin
  • 1 pk (minst 12 skiver) med serrano- eller Stranda-skinke
  • 200 g revet Jarlsberg
  • 110 g tørket tomat i olje eller tomatpesto.
  • 2 håndfuller frisk salvie eller basilikum, hakket
  • 1 pk cherrytomater
  • 2 ss balsamicoeddik
  • Smør og olivenolje til steking
  •  Salt
  • Pepper

Potetstappe:

  • 600 g mandelpotet
  • 150-200 g usaltet smør
  • 2 dl melk eller fløte
  • Salt
  • Pepper

Fjern eventuelle sener og hinner fra fileten og krydre den med litt salt og pepper. Brun kjøttet i en stekepanne med olivenolje og smør. Stekeskorpen vil lukke kjøttet, slik at det holder seg saftig. Ta så kjøttet ut av pannen og kok pannen ut med balsamicoeddik. Denne blandingen skal brukes litt senere.

SVINGODT: Til hovedrett står det indrefilet av svin på menyen. Foto: TV 2
SVINGODT: Til hovedrett står det indrefilet av svin på menyen. Foto: TV 2

Kjør tørkede tomater og olje i en hurtigmikser (alternativt kan du bruke tomatpesto), og bland dette sammen med revet ost og hakkede urter.

Legg to A4-store ark av bakepapir på en benk, og legg seks skinkeskiver på hver ark slik at de overlapper hverandre. Fordel tomatblandingen over skinken og legg kjøttet på toppen. Rull skinken rundt kjøttet, og bind det sammen med litt kjøkkenhyssing slik at den holder formen.

De ferdig pakkede filetene legges i en ildfast form. Tilsett cherrytomater, og hell stekefettet med balsamico over. Stek i ovnen ved 210 grader i ca. 15. minutter. La kjøttet hvile litt før du skjærer i det. Og husk at svinekjøtt skal være gjennomstekt.

Potetstappe:
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet, og mos potetene. Varm opp melk sammen med smør, og rør det inn i potetmosen. Hvis du vil ha en helt glatt potetmos, kan du bruke stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Skjær fileten opp i fine biter, og server med potetmos, friske urter og stekesjy.

SPISING I SOLA: Mandagens gjester får nyte sola i hagen til vertinne Solveig Kloppen. Foto: TV 2
SPISING I SOLA: Mandagens gjester får nyte sola i hagen til vertinne Solveig Kloppen. Foto: TV 2

Retten er basert på en oppskrift fra Nrk.no.

Dessert: Pia Tjeltas pavlova

Marengsbunn:

  • 6 romtempererte eggehviter
  • 2 ts hvitvinseddik
  • 4 dl sukker
  • 2 ts maisenna
  • 1 ts vaniljesukker

Fyll:

  • 3 dl kremfløte
  • 5 dl vaniljekrem
  • 2 ss sukker
  • 3 ss sitronsaft (kan sløyfes)

Pynt:

  • 300 g friske bær (f. eks jordbær, bringebær, blåbær)
  • 2 ss revet kokesjokolade, gjerne hvit.

Marengsbunn:
Sett stekeovnen på 250°C. Finn frem en stekeplate og bakepapir. Midt på bakepapiret tegner du opp en sirkel på ca 26 cm.

Visp eggehvitene til hardt skum. Pass på at bollen er helt ren. Ha i eddik mens du visper. Bland sammen sukker, maisenna og vaniljesukker, og tilsett det litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper.

FRISK PAVLOVA: Til dessert er det klart for Pia Tjeltas pavlova med bær. Foto: TV 2
FRISK PAVLOVA: Til dessert er det klart for Pia Tjeltas pavlova med bær. Foto: TV 2

Når massen er blank, smidig og fast, heller du den på bakepapiret. Form den til en rund bunn ved hjelp av sirkelen du tegnet.

Senk temperaturen i stekeovnen til 100°C og sett inn stekeplaten nederst i ovnen. Stek bunnen i ca. 60-70 minutter til den er sprø på yttersiden og myk inni. Avkjøl og ta bakepapiret forsiktig av.

TIPS: Marengsbunnen kan oppbevares i lang tid, så lenge den oppbevares tørt. Det går derfor fint å forberede marengsbunnen i forveien for en rask, enkel og ikke minst god dessert.

Rett før servering vispes fløte med sukker og blandes forsiktig inn i vaniljekremen (det viktig at vaniljekremen er kald, ellers vil kremen smelte). Her kan man også blande inn litt sitron hvis det er ønskelig.

Dryss over masse friske bær og pynt med litt revet sjokolade hvis ønskelig.

Oppskriften er fra Tine.