
Hemmeligheten bak de populære realityprogrammene
Reality-TV er ikke alltid slik du ser det på skjermen. Bak Skal vi danse, Forræder, Farmen & Kompani Lauritzen ligger det flere skjulte detaljer.
I løpet av høsten har flere populære realityprogrammer vært å se på skjermen – både gjennom de travle ukedagene og som en del av helgekosen:
Deltakerne i årets Farmen-sesong satte en ny, uheldig rekord. Det har nemlig aldri vært så mange underkjente ukesoppdrag som 2022-sesongen.
Det psykologiske spillet, Forræder, ble vist på skjermen for aller første gang.
I tillegg viste Kompani Lauritzen seg i ny drakt, der deltakerne besto av vanlige, unge mennesker i alderen 20-28.
Sist, men ikke minst, har Skal vi danse gitt seerne en sesong med et skyhøyt nivå, der de beste av de beste danset seg gjennom en fersk all stars-sesong.
Det er mye som skjer både foran og bak kamera som ikke kommer med i episodene. Her får du noen av hemmelighetene bak programmene:
Farmen

- Hver søndag sendes ukas tvekamp på TV 2. Da blir tvekampen vist på omtrent 20 minutter, men egentlig tar det en hel arbeidsdag å spille inn. Dette avhenger av flere ting:
- Tinget, der deltakerne snakker med programleder og venter på at kjempene skal komme, tar som regel nærmere en time å spille inn. Her kommer det an på hva deltakerne har å si om uka som har gått.
- Standard replikker som: «Da tar vi imot kjempene, de kommer her», «Da er det fem minutter igjen» eller «Hvem velger du som andrekjempe» blir som regel spilt inn flere ganger.
- Når programlederen sier «Her kommer kjempene» er det faktisk ingen som kommer. De andre deltakerne snur seg for å late som de speider etter deltakerne. Reaksjonene blir filmet, men det tar en liten stund før kjempene faktisk dukker opp.
- Etter at kjempene har kommet fram til tinget og fortalt de andre deltakerne hvilken gren de skal kjempe i, går alle sammen for å spise. Da er det pause i en times tid og det gjøres klart for tvekampgrenen som er valgt.
- I årets sesong av Farmen satte deltakerne en historisk, men litt uheldig rekord. Det har aldri vært så mange underkjente oppdrag tidligere, som det har vært denne sesongen. Hele seks av ti ukesoppdrag ble ikke godkjent.
- I 2022 ble det filmet i snitt cirka 78 timer på Farmen per uke. Dette blir klippet ned til cirka 2,5 timer programinnhold per uke.
- Crewet kan ikke ha på seg klokke, parfyme eller lignende. Dette er for å gjøre det mest mulig autentisk for deltakerne, som skal leve i en tid som var for hundre år siden.
Les hvem som skal delt i den nye sesongen av Farmen kjendis her.
Forræder

- Om du har fulgt godt med, kan du se at ingen faktisk spiser frokost under «Frokosten» i hver episode. Deltakerne spiser frokost der de sover.
- Deltakerne sover nemlig ikke i Forræder-villaen. De bor på hotell og sover der hver natt.
- Når deltakerne skal ankomme villaen for innspilling, blir de fraktet fra hotellet i biler, der menn i sorte kjeledresser med sorte munnbind kjører dem. Sjåførene skal være mest mulig anonyme.
- Når forræderne skal eliminere de lojale, ser det ut som om de går ut av huset og til et bygg ved siden av villaen. Konklaven ligger egentlig i kjelleren i villaen.
- Når deltakerne skal inn i rådsalen og eliminere en ny deltaker, går de ut av hovedhuset og til en bygning ved siden av villaen. Dette er også bare spill for galleriet – for rådsalen ligger nemlig inne i hovedhuset, akkurat som konklaven.
- Det som skal forestille soverommene deres, ligger i andre etasje i villaen. I denne etasjen er det sync-rom der deltakerne på tur blir sendt inn for å snakke om dagen og hva som har skjedd på de ulike aktivitetene.
- Har du undret over om sølvbarrene er ekte eller ikke? De er helt ekte, og hver søvbarr har en verdi på 5.000 kroner i spillet. I årets sesong av Forræder stakk de to vinnerne, Cathrine Fossum og Karina Hollekim, av med 175.000 kroner.
- Programmet er basert på tv-formatet De Verraders, som ble vist på det nederlandske medienettverket RTL i Nederland første gang i 2021.
Kompani Lauritzen

- Har du noen gang undret over hvorfor deltakerne så fort blir påvirket av det militære regime? Det er nemlig fordi deltakerne er under militært regime hele tiden – også når kameraene er av.
- Det hender også at deltakerne må marsjere i flere timer før kameraene i det hele tatt begynner å filme.
- Produksjonen er mye mer dokumentarisk enn mange andre realityserier. Det vil si at de filmer alt slik det er, og gjør ikke noe om igjen hvis det ikke blir som de hadde tenkt.
- Deltakerne får kun lov til å snakke med hverandre, befal og offiserer.
- All dialog mellom kamerateam og deltakere er strengt forbudt til enhver tid, med mindre befalet gir klarsignal til det.
- Både kamerateam og alle i crew er, i tillegg til deltakerne og befalet, også ikledd militæruniform til enhver tid under innspilling.
- Befalet er like strenge som du ser dem – også når kameraene er av.
- Ordinær militæropplæring pågår i leiren samtidig som innspilling, men de har ikke lov til å snakke med Kompani-deltakerne og motsatt.
- Helse og sikkerhet kommer alltid først, og alle øvelser som gjøres i «Kompani Lauritzen» blir nøye risikovurdert av både sikkerhetsansvarlig og lege. Det er også sikkerhetsansvarlig og lege til stede under opptak av øvelsene, i tillegg til dykkere i vannet under svømmeøvelser. Deltakerne blir også briefet nøye om oppgaven og forholdene før øvelsene starter, så sikkerheten er godt ivaretatt.
Les hvem som skal delta i den nye sesongen av Kompani Lauritzen her.
Skal vi danse

- Skal vi danse er den norske versjonen av britiske Strictly come dancing, som har gått på BBC siden 2004. Mannen bak ideen om å gjøre proffer og kjendiser til dansepar, heter Richard Hopkins, som også produserte første sesong av realityprogrammet Big Brother.
- Kjendiser og proffdansere møter ikke hverandre før første prøvedag, som er tre uker før premieren. Da får de vite hva som er deres to første danser. Videre i sesongen får de som regel ikke vite sang eller type dans før seks dager før sending.
- Noen av proffdanserne har en helt egen greie hvor de fjerner noe av underlaget foran på danseskoene. Dette er visstnok for å få bedre kontakt med gulvet.
- Første sesong av Skal vi danse gikk av stabelen på Oslo Plaza. I dag går sendingene fra H3 Arena på Fornebu.
- Kostyme-ansvarlige er til stede i studio under alle sendingene. Skjer det noe med et antrekk, står de klare med nål og tråd, sikkerhetsnåler, ekstra bånd og det som måtte til for å fikse eventuelle feil umiddelbart.