Wenches vikar, Lise Finckenhagen, gir deg vann i munnen

Danske brunsviger stod på menyen i dag. Enkelt, men fantastisk godt!

Dette trenger du til deigen:

  • 2 ½ dl melk
  • 50 g gjær
  • 500 g mel
  • 50 g sukker
  • en klype salt
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 store egg
  • 80 g smør, romtemperert og i små biter

Topping:

  • 250 g smør
  • 250 g brunt sukker
Danske brunsviger. FOTO: TV 2
Danske brunsviger. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Varm melken til lunken.
Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over melken og rør til gjæren er oppløst.
Tilsett mel, sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker og egg.
Arbeid deigen godt sammen.
Tilsett smøret i små biter og arbeid deigen kraftig (helst i maskin) i 5-10 minutter.
Deigen skal være løs i konsistensen, bløtere enn en vanlig bolledeig.

Kle en langpanne (ca. 25x35 cm) med bakepapir.
Hell deigen over i langpannen og la den hvile noen minutter før den trykkes jevnt utover i formen.
Dekk formen med plastfilm og et klede over der igjen.
La deigen heve i ca.50 minutter.

Lag toppingen mens deigen hever.
Smelt sammen smør og sukker i en kasserolle over middels varme.
Rør ofte slik at blandingen blir glatt og jevn (smøret skal ikke ligge og flyte på toppen).
Blandingen kan godt få et lite oppkok, men må ikke stå å koke.
Trekk kasserollen til side og avkjøl sukkerblandingen.

Varm ovnen til 200 grader.
Hell 2/3 av toppingen jevnt over bunnen.
Lag mange dype groper i deigen med fingrene og fordel over resten av toppingen.
La kaken hvile i 10-15 minutter før du steker den midt i ovnen i 30-35 minutter.
Kaken nytes aller helst nystekt og lun.

  • Tips :

Bland 1 spiseskje kanel i smør- og sukkertoppingen.