FASTELAVEN: Få ting som slår boller med krem. Foto: TV 2
FASTELAVEN: Få ting som slår boller med krem. Foto: TV 2

Slik lager du Wenches fastelavensboller

Er du klar for feiring søndag? Her har du oppskrift på boller både uten gluten og mindre fett!

Glutenfrie boller. Ca. 20 stk.

Dette trenger du:
1 boks kesam
3 dl varmt vann
2 ss fiberhusk
70 g jyttemel, blå
50 g gjær, gjerne til søte deiger
6 ss rapsolje til baking, eventuelt smeltet smør
½ ts salt
1 pk Semper finmel, med fiber til grovere boller/rundstykker
1 ½ dl sukker
1 ts kardemomme
Rosiner eller annet fyll uten gluten

Tips! Til grove rundstykker/brød, sløyf sukker og kardemomme og bruk gjerne Semper grov miks.

Slik gjør du:

Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann.
Rør sammen og tilsett fiberhusk og jyttemel.
La kjøkkenmaskinen gå i 4-5 min, fiberhusk vil svelle.
Blandingen bør nå være fingervarm.
Tilsett gjær, olje/smeltet smør, salt, sempermel, sukker og kardemomme.
Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min.

Ha deigen over på bakebord smurt med litt olje, i tillegg til litt olje på hendene.
Del i biter og trill til boller.
Sett på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la etterheve i 30-40 min.
Pensle med egg, melk eller vann, gjerne tillsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket.
Stekes ved 225 grader på midterste rille i 12-15 min.

Kanelboller:
Kjevle deigen ut, smør med litt mykt smør, dryss med sukker og kanel.
Rull sammen og skjær opp i 1 ½ - 2 cm tykke biter.
Sett på bakepapirkledt stekebrett, etterhev og stek som boller.

 

Saftige fastelavensboller med mindre fett, Ca. 20 stk.

Dette trenger du:

50 g smør, eventuelt 1 dl rapsolje til baking
5 dl melk
3 dl kesam orginal
1 ½ dl sukker
1 ts kardemomme
½ ts salt
16-17 dl hvetemel
50 g gjær til søte deiger
Egg til pensling, eventuelt rosiner, mandelmasse, sjokolade eller syltetøy til fyll.

Slik gjør du:

Tørrgjær tilsettes sammen med melet, fersk gjær løses opp i den fingervarme væsken.
Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, elt deigen i 6-8 min, eventuelt godt sammen for hånd.
Smelt smør i en kasserolle, tilsett melk og kesam (olje tilsettes sammen med melken).
Varm opp til fingervarm.
Tilsett sukker, salt, kardemomme og hvetemel.
Elt sammen til en smidig deig.
Dekk til bakebollen og sett deigen til heving i ca. 40 min.
Ta deigen ut på et melet bakebord, elt sammen, del opp i passende biter og trill til boller.
Sett på bakepapirkledt stekebrett, dekk med et klede og la etterheve i ca. 40 min,
Pensle med egg, melk eller vann, gjerne tillsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket.
Stekes ved 225 grader på midterste rille i 12-15 min.

Fastelavensboller:

Del bollene i to og fyll med krem, eventuelt like deler med pisket krem og vaniljekesam, eller krem rørt med syltetøy eller revet sjokolade.
Dryss med melis.

Mer innhold fra TV 2