Brassert villsau

Wenche hadde besøk av verdens beste kokk i dag, Ørjan Johannesen og Ørjans trener Odd Ivar Solvold. Det ble brassert villsau fra Bekkjarvik med rotgrønnsaker!

Brassert villsau med rotgrønnsaker

Oppskrift : Ørjan Johannessen , vinner av Bocuse d'Or

Dette trenger du:

Ca. 1 kg utbenet surret kjøtt fra villsaulår eller lammelår. Bogstek kan også brukes.
1 ss svart pepper
1 ss korianderfrø
1 ss hel fennikelfrø
Salt
150 g mykt smør
1 stor persillerot evt. to mindre
3-4 skiver kålrot
2-3 skiver sellerirot
1/2 purre
2 gulrøtter
1 hel hvitløk delt i to

FESTMAT: Som ikke bare mesterkokker får til!   Foto: TV 2
FESTMAT: Som ikke bare mesterkokker får til!   Foto: TV 2

Sennepssaus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl kraft fra grønnsakene/kjøttet
1-2 ss grov sennep
Salt og pepper

Slik gjør du:

Temperer kjøtt i 2-3 timer før tilberedning.
Forvarm stekeovnen til 180 C.
Rist/tørrstek hel pepper, korianderfrø og fennikelfrø i en panne, til pepperen begynner å «poppe», ikke bli brent.
Støt/ knus krydder i en morter og gni inn i kjøttet sammen med salt.
Legg låret i et ildfast fat og smør det inn med mykt smør, stikk inn et steketermometer og stek i 30 min.

I mellomtiden rens og del grønnsakene i jevnstore biter.
Kok opp lettsaltet vann, legg i grønnsakene, kok opp på nytt og la koke ca. 1 min, dette kalles blansjering.
Når låret har stekt i 30 min, senk temperaturen til 120 C , hell 1/2 liter vann i fatet med lammesteken, legg i 1 hel hvitløk delt i to, og stek videre i ca. 1 time.
Legg i grønnsakene når det er igjen ca. 45 min av steketiden.
Stek til grønnsakene er møre, øs over den gode steikesjyen et par ganger.

Saus:
Smelt smøret og rør inn hvetemelet.
Spe med varm kraft til sausen er glatt og fyldig.
Smak til med sennep, salt og pepper.

Mer innhold fra TV 2