Wenche slår et slag for den lille grønne fantastisk næringsrike erten!

Her har du oppskriften på to nostalgiske retter og en franskinspirert suppe med grønne erter. I tillegg kan du se innslaget fra innhøstingen av erter i Vestfold, et kappløp med tiden.

Kabaret med grønne erter, reker og fiskepudding

Dette trenger du:

  • 1 pose lys aspik/buljonggele
  • Ca. 150 g fiskepudding i små terninger
  • Ca. 150 g rensede reker
  • Ca. 3 dl frosne grønne selskapserter
  • Evt. kokte egg
  • Egg og reker til servering

Slik gjør du:

Lag aspik etter anvisning på posen, erstatt eventuelt litt av vannet med hvitvin, tørr sherry eller sitron.
Kok ertene etter anvisning på pakken og la dem renne godt av seg.
Brukes reker i lake, hell av laken og skyll rekene under rennende kaldt vann og la renne godt av seg.
Lag kabaret i rund eller avlang form.
Legg lagvis reker, fiskepudding i terninger og erter.
Server med kokte egg i båter og evtventuelt mer reker, dressing og brød.

 

Urtedressing

Dette trenger du:

  • 2 dl lett crème fraiche
  • 2-3 ss majones
  • 1 ts dijonsennep
  • Saft av ½ sitron
  • Frisk persille og evt. litt frisk estragon
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Kjør sammen til en ”grønn” dressing i en hurtigmiks

Fylte terteskjell - 4-6 skjell
Hvitsaus

Dette trenger du:

  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • Ca. 5 dl melk
  • Salt og pepper
  • Ca. 250 g fiskepudding i terninger
  • 2-3 dl fryste grønne erter
  • Tynne skiver kokte gulrøtter

Slik gjør du:

Smelt smør i en kjele og rør inn hvetemel.
Spe med melk mens du rører godt hele tiden.
Kok opp under omrøring, smak til, la trekke i 8-10 min.
Skrell, del og kok gulrøtter.
Kok de fryste ertene etter anvisning på pakken og la dem renne godt av seg.
Del fiskepuddingen i terninger og tilsett i den hvite sausen.
Varm opp.
Rett før servering tilsett erter og dill, eventuelt gressløk, i sausen.
Server stuingen i varme terteskjell.
Varmes i stekeovn for at de skal bli sprøe og velsmakende.

 

Crème Ninon – grønn ertesuppe med musserende vin

Dette trenger du:

  • 2 sjalottløk
  • 1 ss smør
  • Ca. 500 g fryste grønne erter
  • 7 dl grønnsaksbuljong/kraft, evt. kyllingkraft
  • 1 dl fløte
  • 1 dl champagne eller annen musserende vin
  • Salt og pepper
  • Frisk estragon eller dill

Slik gjør du:

Finhakk løken og surr i smør til den blir blank.
Hell på buljongen og kok opp.
Tilsett ertene, kok opp og la koke i 2 min.
Bruk en stavmikser og kjør til suppen blir glatt og grønn.
Tilsett fløten og kok opp.
Trekk kasserollen vekk fra platen straks det koker.
Smak til med salt og pepper.
Fordel i suppetallerkener eller kopper, hell i champagnen eller annen musserende vin. Pynt med estragon og server.

Tynne skiver fenalår kan serves til suppen.