Helstekt oksefilet som er varm-marinert i hvitløk og urtesmør

Wenche disket opp med en herlig festmiddag; helstekt oksefilet servert med balsamicosaus og ovnsstekte poteter. Christer Berens ga gode vintips for høsten!

Beregn 180-200 g kjøtt per person
Indrefilet, godt mørnet ytrefilet eller entrecôte.
Kjøttet stekes i 2-3 timer før servering!

Hvitløk og urtesmør til marinering av ca. 1 ½ kg kjøtt
K
an også brukes som kryddersmør ved servering.

Dette trenger du:

  • Ca 200 g mykt smør
  • 2-3 fedd finhakket hvitløk
  • Finrevet skall av 1 sitron og saft av 1/2 sitron
  • En god neve finhakkede friske urter (fritt valg)
  • Salt og pepper

Bland alt sammen!

Steking av kjøtt:

  • Salt og grovmalt pepper
  • Olje og smør til steking
  • Friske urter, for eksempel timian

Slik gjør du:

Det er alltid lurt å bruke et steketermometer for det perfekte stekte kjøttet!
Temperer kjøttet, det vil si la det ligge fremme på kjøkkenbenken i et par timer før det krydres og brunes i panne.
Legg kjøttet i et ildfast fat, stikk inn et steketermometer og sett i varm stekeovn ved 125 grader.
Legg 2-3 kvister frisk timian på kjøttet.
Stek til termometeret viser 60 grader, for rosa kjøtt.
Steketid ca. 45 min.-1 time for indrefilet, ca 1 ½-2 timer for entrecote.
Steketid avhengig av tykkelsen på kjøttet.
Ta ut kjøttet og legg på et stort ark tykk aluminiumsfolie.
Fordel hvitløk og urtesmøret over kjøttet, og pakk godt sammen slik at det blir tett.
Pakk så inn i et tykt frotté håndkle og la det hvile på et lunt sted i ca. 1 time før servering.

Balcamicosaus, til 6-8 personer

TIPS: Glutenfri, og evt. melkefri, hvis smør erstattes med margarin uten melk!

Dette trenger du:

  • 3 sjalottløk
  • 2 ss smør, evt. margarin for melkefri
  • 2 ts tomatpure
  • 2-3 dl rødvin
  • 2 dl oksekraft (Jacobs om du ikke har egen)
  • 2 dl vann
  • 4 ss soyasaus (med lite salt, glutenfri)
  • 4 ss balsamicoeddik (Aceto di balsamico, fra Modena)
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvist timian ev estragon, ev 1 ts tørket
  • 3-4 ss kaldt smør
  • Pepper og salt

Slik gjør du:

Finhakk sjalottløk og surr i smør til løken blir blank (ikke brun).
Øk temperaturen litt, tilsett tomatpure og la surre 1-2 min. slik at den får ”brent” av seg.
Hell i rødvin og la koke inn til det halve.
Tilsett oksekraft, soyasaus, balsamicoeddik, laurbærblad og timian/estragon.
Kok opp og la trekke/småkoke uten lokk i 15-20 min.
Før servering, sil og hell sausen tilbake i gryten, varm opp uten å koke og pisk inn kaldt smør i terninger.
Nå er det viktig at sausen ikke koker, da vil den skille seg!
Smak til med salt og pepper.

Server kjøttet i litt tykke skiver med små ovnsbakte poteter, eventuelt mandelpotet/jordskokk, persillerot pure og valgfrie grønnsaker.