Wenches smakfulle seiburgere

Hjemmelagde seiburgere serveres på to måter - med tzaztiki og hamburgerbrød eller med poteter og råkost.

Fiskeburgerne er glutenfri. For melkefri velg vann eller et melkefritt alternativt.

Tilbehør - velg det du liker best:

  • Ristet/stekt grov brødskive eller grovt hamburgerbrød.
  • Ovnsbakte små poteter, vendt i olje, salt, pepper og eventuelt friske urter. Stek ved 200 grader til potetene er møre, tiden avhengig av størrelse på potetene. Eller server med stekte potetbåter (for eksempel rester fra kokte poteter).
  • Råkost eller tzatziki (se egen oppskrift) eller en grønnsalat med tomater og valgfri dressing.

Dette trenger du til 4-5 fiskeburgere:

  • Ca. 500 g seifilet (skinn og benfri) - bruker du frossen fisk, se tips.
  • 1 ½ ts salt
  • 1 ½ ss potetmel
  • 1-1 ½ dl kald melk/vann, begynn med 1 dl
  • 2-3 ss finhakket hakket løk, kan sløyfes eller erstattes av finhakket gressløk eller vårløk
  • Pepper
  • ¼ ts malt muskat
  • Eventuelt finhakket gressløk eller vårløk

Tips: Frossen har ikke samme bindeevne som fersk fisk. Tin frossen fisk i kjøleskap. Bruk samme oppskrift, men tilsett 1 lite egg for de som tåler det og ½-1 ss ekstra med potetmel. Tåles ikke egg øk mengden potetmel til ca. 2 ss potetmel, til du får en glatt farse som henger sammen.

Slik gjør du:

Fisk og melk/vann bør være kaldt. Del fiskefileten i mindre biter. Kjør fisk og salt til en halvgrov masse i foodprocessor. Tilsett kald melk/vann i en tynn stråle mens maskinen går. Tilsett potetmel, pepper og eventuelt muskat og kjør raskt sammen. Finsnittet gressløk tilsettes i den ferdige fiskefarsen. Stek en prøvekake for å sjekke smaken.

Tips: Har du ikke foodprocessor, finhakk fisken med kniv og legg over i en arbeidsbolle. Tilsett salt. Bruk hendene (rene) og arbeid deigen sammen til en fast masse. Tilsett potetmel og rør inn i deigen. Spe med kald melk/vann i en tynn stråle mens du rører sammen (bruk gjerne hendene nå også), til du får en glatt deig.

Form til burgere og stek i stekepanne med smør eller olje 3-4 minutter på hver side. Steketid er avhengig av tykkelse på fiskekakene og på temperaturen på pannen. Jeg bruker en litt over middels varm panne.

Tzatsiki

  • 5 dl gresk yoghurt eller tykk matyoghurt
  • ½ slangeagurk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ¼ ts salt
  • 1 ss ekstra Virgin olivenolje
  • 1-2 ts sitronsaft
  • ½ ts sukker eller honning
  • 2 ss finhakket frisk mynte

Skrell agurken, riv den grovt, dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 minutter, klem/press væsken ut av agurken. Bland agurken i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, eventuelt litt mer salt, olivenolje, sukker og mynte. La gjerne tzatzikien stå trekke smak et par timer før servering.