Wenches raspeballer

Raspeball, potetball, komle eller klubb. Kjært barn har mange navn, avhengig av hvor i landet man kommer fra. Her er Wenches versjon av den tradisjonelle retten.

Tradisjonsmat fra hele landet, hvor tilbehør og serveringsmåte varierer fra sted til sted og familie til familie. Kjøttet er ofte salt lammekjøtt eller salt/røkt svineknoke, eller salt sideflesk u/svor, grove pølser og eventuelt bacon. Ekstra tilbehør kan være sirup eller revet brun ost.

Se tips for å salte kjøttet selv.

Dette trenger du:

Til 4-5 personer

 • Ca. 750 g salt lammekjøttkjøtt med ben, helt stykke eller biter, eventuelt sprøstekt bacon og dampet vossakorv eller annen grov pølse.
 • Kålrot/ kålrotstappe, eventuelt gulrot

  Raspeballer:

  • 200 g kalde kokte moste poteter (2-3 store poteter)
  • 600 g rå revne poteter (6-7 store poteter)
  • 1 ½-2 dl byggmel
  • 2-3 ss hvetemel eventuelt fint sammalt hvete
  • 1-2 ts salt
  • Eventuelt litt grovmalt pepper

Slik gjør du:

Begynn med å koke kjøttet i kraft eller i vann (eventuelt tilsatt 1-2 buljongterninger). Kok opp og legg i det salte kjøttet. Kok opp på nytt, skum godt og la kjøttet trekke. Trekketiden er avhengig av størrelsen på kjøttet. Store stykke bør få trekke i 1 1/2–2 timer og kjøtt i mindre biter ca. 1 time.

Kålrot i skiver (eventuelt gulrot) kokes i kjøttkraften. Eventuelt grove pølser får trekke med i kjøttkraften.

Raspeballer:

Knus de kokte potetene. Rasp de råskrelte potetene på den halvgrove delen av rivjernet. Rå poteter inneholder væske/vann, klem ut vannet før mel og salt tilsettes. Melmengden avhenger av kvaliteten/fuktigheten på potetene. Deigen skal ikke være så løs at raspeballene faller fra hverandre under kokingen, men ikke så fast at raspeballene blir tette og tunge. Kok en prøvekake. Form potetblandingen til ca. 8 like store raspeballer med fuktige hender. Lag eventuelt en liten fordypning i hver ball og legg inn en bit flesk, bacon eller salt lammekjøtt (valgfritt). Legg raspeballene i den varme kjøttkraften. Kok opp og la trekke/småkoke i 30-40 minutter, til de er gjennomkokte. Koketid er avhengig av størrelsene på raspeballene. Del eventuelt en raspeball for å se om den ferdigkokt, har jevn konsistens og skiftet farge helt igjennom.

Tips for å salte kjøttet selv:

Enklest er det å salte kjøtt i skiver. Gni kjøttet inn med salt, bruk ca. 1 dl salt pr kg kjøtt. Ønsker du rødt/rosa kjøtt, bland 1 ts nitrittsalt inn i saltet. Seltin vil også gi en svak rosa farge på kjøttet