Wenches juleribbe med sprø svor
Denne oppskriften gir en saftig og mør ribbe. Wenche serverer den med surkål laget av rødkål.
Velg en ribbe med god fettsetting, det er viktig for en saftig og mør ribbe. Beregn ca. 250-300 g ribbe pr person. Beregn gjerne litt ekstra, kald ribbe smaker godt til julefrokost/julelunsj.
Wenches ribbeskole
Tynnribbe eller familieribbe?
Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam, ryggbenet på kotelettkammen er fjernet. Tynnribbe er fra «ribbesiden» og har ben som er kuttet igjennom.
Forberedelse:
Forberedelsene bør helst begynne 2-3 dager før ribben skal stekes. Sjekk at ben er skåret over (det gjør det lettere å dele opp den ferdig stekte ribben).
For å få sprø svor må svoren være rutet. Ofte er ribben ferdig rutet, men sjekk med en spiss kniv at svoren er rutet litt ned i spekket, men ikke inn i kjøttet. Et godt tips er å rute opp parallelt med bena, det gjør det lettere å skjære opp i biter etter steking.
Frossen ribbe tines best i kjøleskapet. 2-3 dager før ribben skal stekes (ribben bær være opptint) gni den inn med salt og pepper. Legg ribben med svorsiden ned i en langpanne /ildfast fat. Dekk med aluminiumsfolie og sett kjølig (+ 4-6 grader) i 2-3 dager.
Ribben kan stekes dagen før servering. Avkjøl etter steking og sett kaldt. Ikke dekk med folie eller plast da vil svoren bli myk, la ribben ligge med svoren opp. På serveringsdagen varmes ribben opp med svorsiden opp ved 200 grader.
Steking av ribbe:
Ta den ferdig saltede ribben ut av kjøleskapet et par timer før steking, slik at den blir temperert.
Forvarm ovnen til 230 grader, over og undervarme varme eller ca. 200 grader varmluft. Legg ribben med svorsiden opp i langpannen. Legg en asjett under midten på ribben. Dette for å få samme høyde på ribba, viktig for et jevnt steke resultat og at fettet som smelter ut av ribba renner ned i langpannen. Hell på 3-4 dl vann (vannet skal stå ca. 1 cm opp på ribben). Dekk med aluminiumsfolie. Viktig at folien er helt tett for at dampingen skal bli vellykket. La det være litt «luft» mellom folien og svoren. Ligger folien tett ned til svoren, vil svoren feste seg til aluminiumsfolien.
Sett pannen i varm stekeovn og la ribben dampe i ca. 1 time. Svoren bli blåse seg opp og prike. Fjern folien.
Senk temperaturen til 200 grader, sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i 2 ½-3 timer (ribben blir ikke tørr om det står i 4 timer) for familieribbe. Tynnribbe 2-3 timer. Steketid vil variere med tykkelse på ribben. Greit å vite at ribben er fet og blir ikke tør om den stekes 30 minutter lenger. Den blir bare mørere. La ribben hvile ca. 30 minutter før den deles opp.
Tips: Som regel får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du øke steketemperaturen til 250 grader ( maks temperatur) de siste 5-10 minutter. Men følg nøye med, slik at svoren ikke blir brent. Eller bruk grillen, stekeovnsdøren på gløtt og FØLG med … det går raskt!
Mens ribben hviler, stek julepølse og ferdigstekte medisterkaker i litt av ribbefettet i et ildfast fat i stekeovnen ved 200 grader.
Surkål med epler og eplemost
Kan lages 2-3 dager før servering. Avkjøl uten lokk og sett kaldt med lokk.
- 800 g - 1 kg hodekål (hvit eller rød)
- 2 sjalottløk (kan sløyfes)
- 2-3 ss smør eller ribbefett
- 3-4 ss karve
- 1 eple
- 1-2 ts salt (avhengig av hvor salt kraften er)
- 3-3 ½ dl kraft, eventuelt blandet med eplemost + litt fett fra ribben
- 1-2 ss eddik 7 prosent
- 3-4 ss sukker
Slik gjør du:
Snitt kålen fint opp og surr sammen med finhakket løk i smør/ribbefett i gryte. Tilsett finhakket/revet eple og karve. Hell i kraft/eplemost og kok opp og la trekke i 1–1 ½ time. Smak til med salt, eddik og sukker. Rør gjerne inn litt av fettet fra ribben inn i surkålen før servering.
Tips: Lages surkål av rødkål, bør eddiken blandes i før koking, da beholdes fargen på kålen bedre. Smak eventuelt til med litt solbærsaft (ikke før søt) i stedet for eplemost når du bruker rødkål.
For ferdig kjøpt surkål, tilsett revet eple, litt ekstra karve og eventuelt ribbefett. Kok opp og la trekke i 15-20 minutter.
Surkål av rødkål kan smakes til med litt gløgg eller solbærsaft.