Oppskrift: Halvgrove rundstykker

Wenches halvgrove rundstykker

Dette er halvgrove rundstykker med finrevetgulrot - perfekt til rause smørbrød med godt pålegg.

GROVE RUNDSTYKKER: Rundstykker bakes med finrevet gulrot. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
GROVE RUNDSTYKKER: Rundstykker bakes med finrevet gulrot. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Rundstykkene egner seg godt til frysing, pass da på at de da avkjøles helt først. Best resultat får du når deigen eltes i en kjøkkenmaskin. 

– Dette er en stor porsjon som kan halveres, men du trenger da ikke halvere gjærmengden, sier Wenche Andersen. 

Dette trenger du: 

  • 1 l lettmelk eller vann
  • 1 dl rapsolje til baking
  • 1 pk gjær (tørr eller fersk)
  • 1 ss honning eller 2 ts sukker (kan sløyfes)
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/2 ts malt kardemomme
  • 3-4 gulrøtter (6 dl finrevet gulrot)
  • 600 g sammalt hvete, grov
  • 3 dl solsikkekjerner, evt en blanding av solsikkekjerner og gresskarkjerner
  • 1 dl linfrø
  • 2 dl hvetekli
  • 1 dl havregryn
  • Begynn med 1 kg hvetemel, tilsett så mel til passe konsistens (til deigen blir glatt og slipper bakebollen) 

Slik lager du grove rundstykker:

  1. Varm lettmelk/vann til «fingervarmt». 
  2. Hell over i en bakebolle. Smuldre gjær i den lunkne væsken, tørrgjær tilsettes sammen med det tørre. 
  3. Tilsett resten av ingrediensene i bakebollen. Elt til du får en glatt, myk og smidig deig som slipper bakebollen, 8-10 minutter i kjøkkenmaskin.
  4. Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse.
  5. Ha deigen ut på et melet bakebord. Del i like store emner og trill til boller. 
  6. Sett med litt avstand på bakepapirkledd stekebrett for rundstykker eller ca. 1/2 cm avstand slik at de eser sammen til en «bollekake».
  7. Dekk med et klede og la etterheve til dobbel størrelse, 30-40 minutter.
  8. Før steking, pensle med litt vann og dryss eventuelt over solsikkekjerner/linfrø.
  9. Stek rundstykkene midt i ovnen på 225 grader i 10-12 minutter, 15-20 minutter for «rundstykke-bollekake». 
  10. Avkjøl på rist.