Wenches betesuppe

Noen rotgrønnsaker og litt grønnsakskraft - og vips har du en smakfull hjemmelaget suppe.

BETESUPPE: Hjemmelaget suppe med beter og kjøttboller. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
BETESUPPE: Hjemmelaget suppe med beter og kjøttboller. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Denne suppen serveres her med kjøttboller, men du kan også servere den med fisk som legges i skålen med suppe ved servering, eller kun med grove rundstykker som tilbehør.

Dette trenger du:

  • 1 pose (ca. 700 g) rotmiks, diverse beter
  • 1 stk løk
  • 1-2 hvitløksfedd
  • 2-3 ts karve
  • Ca. 1 l grønnsakskraft, evt vann pluss grønnsaksbuljong
  • 1 dl matfløte, evt Gryr for melkefri
  • Salt, pepper
  • Malt koriander og malt spisskum til smak

Kjøttboller:

  • Ca. 400 g kvernet kylling- eller storfekjøtt
  • 1 egg (kan erstattes med 1 dl fløte/melk eller vann)
  • 1-2 ss potetmel
  • 1-2 dl melk, matfløte eller Gryr
  • 1 ts salt
  • 1-2 finhakket hvitløksfedd
  • 1 ts malt spisskum eller røkt paprikapulver

Slik gjør du:

Rens og del grønnsaker, løk og hvitløk i biter. Ha over i en gryte, tilsett smør eller olje og karve og stek under romrøring i 6-8 minutter. Trenger ikke bli «brun stekt».

Tilsett kraft, kok opp under lokk til grønnsakene er godt møre, 20-30 minutter. Tiden er avhengig av størrelsen på bitene.

Bruk en stavmikser og kjør sammen til en glatt masse, tilsett eventuelt litt fløte mens du «kjører» suppen glatt. Har du ikke en stavmikser server suppen med biter som i en lapskaus. Smak til med salt, pepper, malt koriander og malt spisskummen.

Kjøttboller:

Bland alle ingredienser til kjøttbollene sammen til en glatt farse. Lag små boller med teskje, og legg i suppen de siste 10-15 minuttene av koketiden. Eller stek dem i en stekepanne eller legg på et bakepapirkledd stekebrett. Stek i varm stekeovn 200 grader varmluft i 15 minutter. Steketid avhengig av størrelsen på kjøttbollene.

Anretning:

Anrett suppen i dype tallerkener. Legg over kjøttboller og eventuelt litt rømme eller yoghurt. Pynt også gjerne med frisk dill.

*I samarbeid med Gartner