Wenches beste tips til turmat

Wenche viser hvordan man enkelt tilbereder et godt måltid ute i skog og mark.

Ta med deg familie og venner på tur. Her er Wenches beste tips til god og enkel turmat som passer til alle.

Pizzasnurrer med tomatsaus eller pesto

Lag/stek hjemme og tas med på tur, varmes over bålet !

24-26 stk avhengig av størrelse

Tips:

Uten melk: bruk vann eller melkeerstatting som tåles. Dropp osten i fyllet.

Uten egg: erstattes egg med ¼ - ½ dl vann.

Glutenfritt: Bytt hvetemel med et glutenfrie melet du bruker. Bruk litt olje på bakebordet og hendene når du baker ut de glutenfrie pizzasnurrene.

Deig:

50 g gjær

6 dl” fingervarmt” vann

½ dl olje, gjerne olivenolje

2 ts salt

1 ss honning (kan sløyfes)

ca. 1 ½ l grovbakstmel eller ca. ¾ l hvetemel og ca. ¾ l sammalt hvete eller fibramel.

Slik gjør du:

Rør gjæren ut i fingervarmt vann (tørrgjær blandes i melet), tilsett salt, sukker og olje og elt inn mel til en glatt og smidig deig (elt 5-10 min for hånd). Bruk gjerne kjøkkenmaskin.

Dekk til bakebollen og la deigen heve 40-45 min.

Ta den ferdig hevede deigen ut på et melet bakebord og del deigen i to.

”Klapp” eller kjevle ut hver del til et rektangel ca. 30x40 cm.

Smør over tomatsaus eller pesto (se egne oppskrifter), dryss over revet ost og ev skinke/pinjekjerner. Rull sammen til en fast pølse. Skjær opp i ca 1 ½ cm tykke skiver. Sett på bakepapirkledt stekebrett. Dekk til og la etterheve 40-45 min.

Stek i varm stekeovn 225 grader på midterste rille i 10- 15 min.

Avkjøl på rist. Egner seg godt til frysing.

Tomatsaus

1 løk, finhakket

1-2 fedd hvitløk

2 ss olje

½ dl tomatpuré

1 paprika, finhakket

1 boks knuste /hakkede hermetiske tomater

1-2 ts sukker eller honning

2 ts tørket oregano/ pizzakrydder/ basilikum

salt, pepper

Surr finhakket løk og hvitløk i olje i stekepannen til løken er blank. Tilsett tomatpuré og la en steke med et par min før finhakket paprika i terninger tilsettes sammen med hermetiske tomater og krydder. Kok opp og la sausen trekke i minst 20-30 min uten lokk. Smak ev til med mer krydder, salt og pepper

Du kan også fylle pizzabollene med pesto. Lag selv eller bruk ferdig pesto på glass.

Pesto

2 ss pinjekjerner (stekt lett i panne) kan sløyfes ved allergi

Bladene fra 1 stor potte basilikum eller persille ev en blanding av friske krydderurter eller 1 ss tørkede urter

ca 1 1/2 dl olivenolje

ca 50 g revet parmesanost

Rist/stek pinjekjerne i en stekepanne til de er gylne uten å bli «brune». Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding. Spe med olje i en tynn stråle. Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt. Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 8-10 dager.

Pinnebrød

Bruk samme deig som til pizzaboller, men lag med kald væske. Lag deigen hjemme før du går ut på tur. Ha litt nøytralolje i en stor boks med lokk eller frysepose/pose (4-6 liters pose) ev med» zip lock», legg i deigen og knyt/lukk igjen posen. Deigen heves i minst 6-8 timer (avhengig av hvor kaldt det er ute).

Skal du ut på en kort dagstur lag deigen med lunken væske.

Steking: Ta en liten del av deigen og trill ut til en lang strimmel, surr godt rundt tuppen på en pinne (ikke for tynn pinne, da vil den brekke). Stek over glørne. Vil du lage en søt variant, ha sukker og kanel i en pose/boks og rull pinnebrødene i blandingen før de stekes over bålet .

Fylte tortillalefser eller potetlefser/ lomper

Forbered hjemme før du går på tur og varm over glørne.

Smør et godt lag kremost med urter på tortillalefser eller potetlefser. Fordel over et tynt lag pesto. Legg over noen skinkeskiver og ev noen skiver gulost (kan sløyfes). Rull lefsene godt sammen. Pakk i aluminiumfolie, smør/pensle gjerne folien med litt smør eller olje før lefserullen pakkes inn, da fester de seg ikke til folien. Før servering legg de foliepakkede lefserullene over/i varme glør i 10-15 min.

Eller i stekeovnen 225 grader.

Krydret tur-gløgg til små og store

Bruk solbærsaft, blåbærsaft eller bringebærsaft, bland ut med litt vann til du får en saft med god smak. Hell i en kasserolle, tilsett 3-4 biter hel kanel ev noen hele anis og 3-4 skiver appelsin med skall (skrubb og skyll appelsinen før den deles opp). Rosiner kan også tilsettes i gløggen. Varm gløggen til kokepunktet og la den trekke i 8-10 før den servers i kopper/ krus.