Vørterkake

Julebrød med krydder

Tips:

Krydder og sirup kan erstattes med 1 dl ublandet gløgg.

Smelt smør, tilsett sirup, melk og vørterøl og varm til fingervarmt.
Løs fersk gjær opp i litt av den fingervarme væsken, tørrgjær blandes med melet.

Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet.
Tilsett anis, koriander, nellik og pepper.
Tilsett væske og elt godt sammen, tilsett hvetemel til en glatt passe fast deig som slipper bakebollen.

Dekk med plast og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Del deigen i to eller tre like emner.
Elt inn rosiner og form til runde eller avlange brød.
Sett brødene på smurt eller bakepapirkledt stekebrett , eller legg i smurte brødformer.
Dekk med klede og la etterheve i ca. 45 minutter.

Stek brødene nederst rille i varm stekeovn 200 oC i 40-50 minutter.

Tips:

Hvis du pensler vørterbrødene med vann idet de tas ut av stekeovnen blir de blanke oppå.

Server vørterkake med godt smør og ost på, eller som tilbehør til julens kjøttmat

Mer innhold fra TV 2