VM brød

Oppskrift Petter Hjørnevik og Daniel Hyttebakk

VM bakere fra Val di Fiemme

Et godt tips er å bløtlegge sammalt hvete og sammalt rug god tid i forveien , opptil 5 timer.

Bruk da literen med vann som står i oppskriften.

Bland alle ingrediensene i en stor arbeidsbolle. Elt deigen med maskin ( minst 4-5 min i maskin ved middels hastighet ) eller for hånd til den blir glatt og smidig .

Dekk bakebollen med plastfilm og la den heve ca 1 time.

Ta deigen ut på bakebordet , del den i 4 emner og form etter eget ønske. Brødene kan rulles i ”dekor” ( havregryn, sammalt grovt mel eller frø). Legg ev brødene i smurte former .

Fyll oppvaskkummen med varmt vann og legg et stekebrett over . Sett brødformene over og la heve i ca 40 min.

Stek brødene i forvarmet stekeovn 225oC , på midterste/ nest nederste rille og ”kast” gjerne et eggeglass med vann i bunnen av ovenen for å få litt damp og fuktighet i ovnen. Stek i 35 -45 min.