Vaffel og smørgrøt

Dette er skikkelig tradisjonsmat fra Nordmøre - også kalt bakels med graut.

BAKELS MED GRAUT: Tradsisjonsmat fra Nordmøre. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
BAKELS MED GRAUT: Tradsisjonsmat fra Nordmøre. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Dette trenger du:

Smørgrøt:

  • 1 liter helmelk
  • 1,5 dl kremfløte
  • 125 g meierismør
  • 1,75 dl hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 1 ts salt (til smak)
  • Kanel til å drysse over
  • 1 ss smeltet smør

Vaffelrøre:

  • 4 egg
  • 150 g sukker
  • 5 dl melk
  • 300 g hvetemel
  • 1 ts knuste kardemommekjerner
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 125 g smeltet smør

Slik gjør du:

Varm opp melken. Kok smør og fløte til det tykner lett før du har i melet. Spe så i melken litt etter litt mens du rører konstant. Det skal kokes godt mellom hver gang du tilsetter melk.

Når all melken er i og du har fått kokt ut melsmaken har du i sukkeret og smaker til med salt. Den skal være nokså søt, men salt trengs for å balansere grøten.

Ha over litt smeltet smør og legg kanel over som et gittermønster. Avkjøl grøten over natten, eller til den er kald.

For å lage vaffelrøren pisker du sammen egg og sukker, har i melk før du tilsetter det tørre. Avslutt ved å ha i smør. Røren kan gjerne lages dagen før sammen med grøten.