Turmat for store og små

Ostesmørbrød i glørne:

Smør brødskiver med sennep, ketchup eller smøreost.
Legg ost og skinke mellom 2 skiver og pakk i aluminiumsfolie.
Varmes i glørne.

Bål-lune lefser:

Smør lefse eller lompe med en blanding av rømme og sennep.
Legg over skiver av røkelaks eller spekemat, finhakket purre eller løk og rull sammen.
Pakk rullene i aluminiumsfolie.
Varm ”rullene” i bålet.

Hjemmelaget pinnebrød stekt på bålet smaker alltid godt og kan lages i uendelig mange varianter:

Lages dagen i forveien.
Bland sammen det tørre.
Smuldre i smøret , brukes olje tilsett den sammen med vann eller melk.
Tilsett vann eller melk og rør sammen til en glatt, ikke for klissete deig.
Elt litt olje rundt deigen og legg den i en brødpose (olje for at deigen ikke skal klistre seg til posen).
Legg brødet i kjøleskapet natten over.

Tørrgjær kan byttes ut med bakepulver og brødene kan stekes med en gang.

Spikk pinner og tvinn deigen rundt pinnene.
Tre ev pølser på pinnen og tvinn deig rundt pølsene.
Stek over glørne. Åpen ild vil gi svartbrent brød.

Tips:

- Tørkede krydderurter og ev hakkede soltørkede tomater kan tilsettes deigen for mer smak.
Til denne varianten bruk olje fra de marinerte soltørkede tomatene i deigen.

- Vil du lage kanelsnurrer: Bland litt sukker og kanel i en pose/brødpose og dypp pinnen med brød i posen slik at sukker og kanelblandingen fester seg til brødet.

Når du bruker bakepulver, trenger du ikke tenke på temperaturen på vann/ melk som tilsettes og deigen tåler godt å ligge i en kald sekk.

Ikke tvinn for tykt med deig rundt pinnen, da kan den være vanskelig å få gjennomstekt.

Bålbakte epler:

Stikk ut kjernehusene på eplene.
Fyll i med sukker, kanel, mandler/nøtter og rosiner.
Pakk eplene inn i folie og legg dem i glørne av bålet i ca. 15-20 minutter.
Smør gjerne inn eplene med litt smør/margarin før du pakker dem inn, for ekstra smak.
Vend litt på eplene under stekingen.

Pannekaker:

Lag pannekakerøre og fyll på plastflasker.
Stell i stekepanne over bålet.

Kakao med kanel og marshmallows:

Lag kakao etter anvisning på pakken.
Smak til med kanel eller vanilje.
Server rykende varm med marshmallows.