TRADISJON: Rømmegrøt med spekemat har lang tradisjon i Norge som sankthansmåltid.  Foto: TV 2
TRADISJON: Rømmegrøt med spekemat har lang tradisjon i Norge som sankthansmåltid.  Foto: TV 2

Tradisjonsrik mat på sankthansaften

Tidligere ble rømmegrøt brukt som et symbol på overflod og gode avlinger. Rømmegrøt på sankthans var selve betydningen for at avlingene hadde gått bra.

Rømmegrøt med spekemat og jordbær er det tradisjonelle sankthansmåltidet, og passer perfekt til sommerkvelder.

Til 4-6 personer trenger du:

  • 5 dl seterrømme
  • 2 dl hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 ts salt
  • sukker og kanel

Ha rømmen over i en kasserolle og kok under lokk i 2 minutter. Rør deretter kraftig inn halvparten av melet slik at smøret kommer fram. Skum av. Rør inn resten av hvetemelet og spe med varm melk.

TRADISJON: Rømmegrøt med spekemat har lang tradisjon i Norge som sankthansmåltid. Foto: TV 2
TRADISJON: Rømmegrøt med spekemat har lang tradisjon i Norge som sankthansmåltid. Foto: TV 2

Rør godt slik at grøten blir glatt og klumpfri. Kok gråten i ca. 8 minutter.

Salt grøten og server med smør, sukker og kanal.

Server rømmegrøt med spekemat, jordbær og melon på spyd.

Tips: Skal grøten stå litt før servering, hell litt melk (1-2 dl) over grøten, slik at du unngår snerk. Kok opp på nytt.