Tradisjonsrik mat på sankthansaften

Tidligere ble rømmegrøt brukt som et symbol på overflod og gode avlinger. Rømmegrøt på sankthans var selve betydningen for at avlingene hadde gått bra.

TRADISJON: Rømmegrøt med spekemat har lang tradisjon i Norge som sankthansmåltid.  Foto: TV 2
TRADISJON: Rømmegrøt med spekemat har lang tradisjon i Norge som sankthansmåltid.  Foto: TV 2

Rømmegrøt med spekemat og jordbær er det tradisjonelle sankthansmåltidet, og passer perfekt til sommerkvelder.

Til 4-6 personer trenger du:

  • 5 dl seterrømme
  • 2 dl hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 ts salt
  • sukker og kanel

Ha rømmen over i en kasserolle og kok under lokk i 2 minutter. Rør deretter kraftig inn halvparten av melet slik at smøret kommer fram. Skum av. Rør inn resten av hvetemelet og spe med varm melk.

TRADISJON: Rømmegrøt med spekemat har lang tradisjon i Norge som sankthansmåltid. Foto: TV 2
TRADISJON: Rømmegrøt med spekemat har lang tradisjon i Norge som sankthansmåltid. Foto: TV 2

Rør godt slik at grøten blir glatt og klumpfri. Kok gråten i ca. 8 minutter.

Salt grøten og server med smør, sukker og kanal.

Server rømmegrøt med spekemat, jordbær og melon på spyd.

Tips: Skal grøten stå litt før servering, hell litt melk (1-2 dl) over grøten, slik at du unngår snerk. Kok opp på nytt.