Tradisjonsretten blodklubb
Espen Fiveland henter frem favoritter fra barndommen - det er mors og bestemors oppskrifter. Blodklubben var en av hans favoritter - med melkesuppe til dessert.

Dette trenger du til fire personer:
- 2 dl blod
- 1 ts salt
- ½ ts pepper
- ½ ts malt tørket ingefær
- ½ ts allehånde
- ¼ ts malt nellik
- Ca. 5 dl blanding av hvetemel/byggmel og rugmel, meltyper varierer fra familie til familie
- Ca. 30 g finhakket nyretalg
- 100-200 g nyretalg eller spekk i små terninger (kan sløyfes)
- Ca. 300 g finraspet rå potet
- Noen familier bruker også oppbløtte rosiner i
blodklubben
Slik gjør du:
Bland sammen salt og krydder. Dryss litt av krydderblandingen over grovhakket nyretalg og spekk, bland sammen. Bland resten av krydderet i hvetemelet.
Bland sammen blod og finraspet potet og tilsett melblandingen litt etter litt. Rør inn finhakket nyretalg eller spekk (kan sløyfes). Røren må ikke bli for fast, den skal være lett klissete. Da blir klubben som «tennisballer»/kompakte. Sett blandingen kaldt ca. 1 time, da vil røren «sette» seg, bli fastere,
Kok opp rikelig med vann og salt (ca. ¼ ts salt pr liter vann), smak deg fram, vannet skal være lettsaltet.
Form til klubb med en fuktet skje i en fuktet hånd, noen pakker klubben inn i litt matpapir.
Pass på at vannet koker hele tiden. Kok opp mellom hver gang du legger i en klubb, og pass på at klubbene ikke klisteret seg sammen. Koketid (ikke fosskoke) 20-30 minutter avhengig av størreselsen på klubbene.
Server med et godt dryss med sukker.
Melkesuppe til dessert:

- 5 dl kulturmelk eller kefir
- 2 dl melk, begynn med 1 dl
- 1-2 ss hvetemel
- Eventuelt 1-2 ss smør
- Sukker og kanel
Ha melk i en kasserolle. Visp inn hvetemel og kok opp under omrøring til en fyldig suppe. Tilsett eventuelt siste dl av melken til passe konsistens. Smak til med noen få saltkorn, sukker og kanel.