Tradisjonsretten blandaball

Denne retten fra Møre har lange tradisjoner i mange familier. Fisk, poteter og løk er hovedingrediensene.

Råstoff til denne retten kan være hyse, lyr eller sei i tillegg til poteter og løk.

Før vår moderne kjøkkenmaskiner kom var det vanlig å hakke sammen fisk, poteter og løk med en spesiell hakkekniv i et trau. I dag kan vi male råvarene på kvern eller vi kan kjøre alt sammen i en foodprocessor.

Dette trenger du:

  • 500 g skinn og benfri fiskefilet
  • 500 g rå skrelte poteter
  • 1 løk (mellomstor) i biter
  • 2-3 ts salt
  • Grovmalt pepper
  • 2 ss potetmel
  • 2 ss hvetemel
  • Eventuelt 2-3 ss melk hvis massen er for fast

Slik gjør du:

Del renskåret fiskefilet i biter. Riv potetene opp på et råkostjern eller bruk riveskiven i foodprocessor.

Legg biter av fisk i en foodprocessor med kniv, tilsett løk, salt, pepper, potetmel og hvetemel. Kjør sammen til en glatt grov masse, tilsett kald melk til en fyldig ikke for fast konsistens.

Form til runde baller, legg eventuelt en liten bit fleskebit i midten.

Legg ballen i kokende lettsaltet vann/kraft, kok opp og la trekke i ca. 30 minutter. Trekketid er avhengig av størrelsen. Sjekk etter ca. 20 minutter, del en ball i to og sjekk om den er gjennomkokt. Sever med stekt flesk (bacon) og kokte, eventuelt mosede kålrot eller gulrøtter.