Torsk på to måter

Kokt eller stekt, med godt tilbehør

Kokt torsk (skrei):

La fisken ligge i kaldt, rennende vann i 1/2 til 1 time.
Bruk en fiskekjele eller vidbunnet kjele.
Kok opp rikelig med vann.
Ha i salt, hele pepperkorn og eddik og kok opp på nytt.
Trekk kjelen vekk fra platen, og legg i torsken (de tykkeste skivene først).
Sett kjelen på platen igjen og kok raskt opp.
Trekk kjelen tilside og la fisken trekke i 5 - 6 minutter.

Legg fisken over på et varmt serveringsfat, og server med kokte poteter og gulrøtter,
sitron-og persillesmør.

Lettstekt torsk:

Servert med kokte aspargesbønner og gulrøtter,
mandelpotet- og sellerimos og balsamicosaus

Dryss torskefileten med salt, og la den ligge med saltet i ca 10 - 15 minutter.
Skyll av saltet, og tørk fileten godt.
Del torskefileten i passende serveringsstykker, dryss på litt pepper og stek i nøytral olje og smør
i 2 - 3 minutter på hver side. Ekstra tykk filet kan etterstekes i stekeovn ved 100 oC i 4 - 5 min.

Mandelpotet- og sellerimos:

Skrell og kok mandelpoteter og sellerirot i melk.
Hell av mesteparten av melken, og mos.
Spe med litt av "kokemelken" til passe konsistens og rør inn 2 - 3 ss smør.
Smak til med salt og pepper.

Balsamicosaus:

Kok inn balsamicoeddik og vin til det gjenstår 2 - 3 spiseskjeer.
Pass på så det ikke brenner seg!
Pisk inn mykt smør i terninger, litt av gangen.
Sausen må ikke kkoke, da vil den sprekke.
Tilsett litt hakket, frisk estragon før servering.