Tacobuffet til store og små
Her kan hver enkelt lage sin egen tacobowl med kjøtt, kylling, fisk eller vegetar - og masse godt tilbehør.
Her er ulike varme retter som serveres i en bolle med ris eller i et tacoskjell. Godt tilbehør er guacamole, tomatsalsa, rømme smakt til med lime og finhakket frisk koriander, revet ost, diverse grønnsaker/frukt i små biter, for eksempel agurk, paprika, salat, mais, mango og ananas.
Nederst i artikkelen finner du oppskriften på hjemmelaget guacamole og tomatsalsa.
Kjøttfyll:
- Ca. 300 g karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig
- 1 liten finhakket løk
- Flytende Melange*
- Eventuelt 1-2 finrevet gulrøtter
- Tacokrydder (se egen oppskrift)
Slik gjør du: Brun kjøttdeigen og finhakket løk i flytende Melange. Tilsett eventuelt 1-2 finrevet gulrøtter og tacokrydder. La småkoke i 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer tacokrydder.
Bønnestuing - vegetar:
- ½ løk, gjerne rødløk
- 2-3 fedd hvitløk
- 1-2 ss flytende Melange*
- 3 modne tomater eller 1 boks hakkede tomater
- 2 bokser sorte eller røde bønner
- 1-2 ss tacokrydder (se egen oppskrift)
- 1-2 ts balsamicoeddik
Slik gjør du: Finhakk og surr løk og hvitløk i flytende Melange. Tilsett finhakkede tomater eller hermetiske knuste tomater og la trekke sammen med løken til en fyldig konsistens. Skyll de hermetiske bønnene under rennende kaldt vann og tilsett i kasserollen sammen med tacokrydder. Kok opp og la trekke i 6-8 minutter. Grovknus eventuelt bønnene med en gaffel.
Laksevariant:
Skjær laks i tynne strimler og stek i flytende Melange, krydre med salt, pepper og tacokrydder.
Tacokrydder - hjemmelaget med mindre salt:
- 2 ss paprika
- 1 ss oregano
- 1-2 ts salt
- 2 ss fennikelfrø
- 2 ss spisskummen frø
- 2 ss korianderfrø
Slik gjør du: Ha alt i en morter og støt sammen. Oppbevar i tett mørk boks.
Tomatsalsa:
- ½ rødløk
- 2 fedd hvitløk
- ½ rød chili
- Saften av ½ sitron eller lime
- 5 modne tomater
- Frisk koriander
- 1 ts spisskum
- 1 ss olivenolje
- 2-3 ss sweet chilisaus
- Salt
Slik gjør du: Finhakk løk, hvitløk og chili uten frø. Smak til med saft fra sitron eller lime og la stå og trekke i 20-30 minutter. Del tomatene i to og ta ut innmaten (innmaten kan brukes i bønnefyllet). Hakk tomatkjøttet og bland inn i løk- og chiliblandingen. Smak til med tacokrydder. Tilsett hakket koriander og smak til med salt.
Guacamole:
- ½ rødløk
- 2 fedd hvitløk
- ¼-½ chili
- Saften av 1 lime
- 2 spisemodne avocado
- Frisk koriander, pluss eventuelt knuste korianderfrø
- 1 ss olivenolje
- Salt
Slik gjør du: Hakk rødløk, hvitløk og chili (fjern frø). Tilsett limesaft og la stå og trekke 20-30 minutter. Skrell og finhakk avocado (ta vare på steinene, se tips). Bland sammen alle ingrediensene, bruk eventuelt en stavmikser. Smak til med hakket koriander og salt.
Tips: Skyll avocadosteinene og legg dem ned i den ferdige guacamolen. Det hindrer oksydering som gjør at grønnfargen holder seg.
*I samarbeid med produktplassering