Oppskrift: Taco

Taco til store og små

La deg inspirere av Wenches tacobonanza - taco på både nye og gamle måter.

TACO: Wenche byr på tradisjonell taco - og taco på nye måter. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
TACO: Wenche byr på tradisjonell taco - og taco på nye måter. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Supergod hjemmelaget tacokrydder med mindre salt, guacomole og tomatsaus. Se tips for taco med både kjøttfyll, fisk eller vegetar. 

– Lag gjerne en stor porsjon av tacokrydder. Oppbevar i tett (helst mørk) boks eller glass, foreslår Wenche. 

Dette trenger du til tacokrydder:

  • 2 ss paprikapulver, evt røkt paprikapulver
  • 1 ss oregano
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1/2 ts salt
  • 2 ss fennikelfrø
  • 2 ss spisskummen frø
  • 2 ss korianderfrø

Slik  gjør du: 

Ha alt i en morter og støt sammen til et fint krydderpulver. 

Dette trenger du til tomatsalsa: 

  • 1/4 rødløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 rød chili
  • Saften av 1/2 sitron eller lime
  • 3-4 tomater
  • Frisk koriander
  • 1/2 ts spisskum (kan sløyfes)
  • 1 ss olivenolje
  • 2-3 ss sweet chilisaus. evt ketchup
  • Salt, pepper
  • Evt frisk koriander

Slik lager du tomatsalsa: 

  1. Finhakk løk, hvitløk og chili uten frø. Tilsett saft fra sitron eller lime og la stå og trekke i 20-30 minutter. 
  2. Del tomatene i biter og finhakk. Bland inn løk og chiliblandingen og smak eventuelt malt spisskum eller tacokrydder. 
  3. Tilsett hakket koriander og smak til med salt.

Dette trenger du til guacamole:

  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1/4-1/2 chili
  • Saften av 1 lime
  • 1-2 spisemodne avocado (kan erstattes av 3 dl frosne grønne erte, forvelles og kokevannet helles av)
  • Frisk koriander, pluss evt knuste korianderfrø
  • 1-2 ss olivenolje
  • Salt

Slik lager du guacamole: 

  1. Finhakk hvitløk og chili (fjernt frø hvis du ikke vil ha den sterk). Tilsett limesaft.
  2. Skrell og finhakk avocado (ta vare på steinene, se tips).
  3. Bland sammen alle ingrediensene, smak til med hakket koriander og salt. Avocado kan byttes ut med grønne erter. Forvelles og hell av kokevannet. Mos sammen med resten av ingrediensene.

Tips: Når du bruker avocado, legg avokadosteinene i den ferdige guacamolen. Det hindrer oksidering, dvs grønnfargen vil holde seg.

Dette trenger du til mangosalat: 

  • 1 mango
  • 1/2 slangeagurk
  • 1 rød paprika
  • 1/2 rød chili
  • 1 ts frisk hakket mynte eller koriander
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts lime eller sitronsaft
  • 2-3 ss sweet chilisaus

Slik lager du mangosalsa: 

  1. Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger. Finhakk chili. 
  2. Bland inn mynte, olje og sitronsaft. La salsaen stå og trekke 20-30 minutter før servering.

Annet godt tilbehør:

Rømme smakt til med litt av tomatsalsae og revet ost. Diverse grønnsaker i små biter, for eksempel agurk, paprika, salat og mais.

 

Kjøttfyll:

Brun ca. 300 g k kjøttdeig eller karbonadedeig i olje. Tilsett 2-3 stk finrevet gulrøtter. Smak til med salt og pepper og tacokrydder.

Vegetar variant av bønnestuing: 

  •  1/2 løk, gjerne rødløk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
    • 3 tomater eller 1 boks hakkede tomater
  • 2 bokser sorte eller røde bønner
  • 1 pose tacokrydder

Slik gjør du: 

Finhakk og surr løk og hvitløk i olje. Tilsett tomater og la trekke sammen med løken i 2-3 minutter. Skyll de hermetiske bønnene under rennende kaldt vann og tilsett i kassserollen sammen med tacokrydder. Kok opp og la trekke i 3-4 minuter.

Eller en fiskevariant:

Skjær laks i tynne strimler og stek i olje. Krydre med salt, pepper og tacokrydder.