Sushi

Nigri og maki

Ris til sushi:

Risen ”vaskes” 2 ganger ( dvs skylles godt i dørslag til vannet er klart,ikke melkehvitt).
La hvile/ renne av seg i 10 minutter før den kokes.
Kok etter anvisning på pakken, til vannet er fordampet og risen er fast i konsistenen.

Eddikblanding:

Varm opp eddik, sukker og salt til kokepunktet.
Skal ikke koke!
Avkjøles.

Blanding:

Avkjøl risen noe( til 30-35 oC) , hell på riseddikblandignen mens den fremdeles er varm og vend forsiktig inn i risen.
Pass på at risen ikke blir for fuktig, vend derfor inn bare litt om gangen.

Nigiri og maki sushi:

Oppskriften kan varieres med ulike typer sjømat og grønnsaker.

Maki sushi:

Skjær laks og grønnsaker i strimler på ca. 1 cm.
Dekk bambusmatte med plastfilm.
Legg et ark noritang på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket.
Unngå å legge ris helt ut i kanten øverst på noritangen.
Legg strimler av laks og agurk ved siden av hverandre på risen.
Ha litt eddikvann på fingeren, og gni det utover kanten på noritangen.

Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten, som om det var en rullekake, og klem godt sammen.
Når makirullen er ferdig legger du den i kjøleskap mens du lager ferdig resten.
Skjær hver rull i to, og del så videre i to og to til du har fått åtte biter.

Uramaki:

Legg noritang på bambusmatte dekket med plast.
Dekk noritangplaten med ris, snu rundt slik at risen kommer ned mot bambusmatten.
Legg over strimmel av laks og agurk eller mango, rull fast sammen.
Dryss med sesamfrø og skjær i skiver.

Nigiri sushi:

Skjær først et jevnt stykke av laksefileten, deretter skjærer du den i 2-3 millimeter tynne skiver.
Når du skal lage risballene starter du med å fukte hendene med vann, så risen ikke kleber på fingrene.
Ta en porsjon med sushiris, bruk gjerne en spiseskje så får du like store risballer hver gang.
Form risen til en oval ball.
Legg litt wasabi på den tynne lakseskiven og legg så risballen over lakseskiven.
Snu biten slik at laksen ligger over risen.
Form biten ved å presse langs sidene og på toppen slik at risen og fisken fester seg til hverandre.

Server maki og nigiri med soyasaus, wasabi og ingefær.

Mer innhold fra TV 2