Stekt sei til hverdags og til fest

Seibiff er en klassiker. Serveres her med en grov potetmos, råkost og hjemmelaget remulade.

Se tips nederst i artikkelen for selvlaget majones til remuladen.

Fersk seifilet er best, men frossen fisk kan også brukes. Tin og tilbered etter anvisning på pakken. Fisken stekes rett før servering. Beregne 175-200 g fisk pr person. Del fisk i passende porsjonsstykker. Dryss fisk med litt salt 8-10 minutter før steking. Fortsett med å lage grov potetmos, remulade og råkost.

Seibiff med grov potetmos, råkost og remulade

Grov potetmos:

  • 8-12 melene poteter avhengig av størrelse (8 store poteter, mindre 10-12 poteter)
  • Salt, pepper, eventuelt revet muskat
  • 1-2 ss flytende Melange*

Slik gjør du: Kok melne poteter møre i usaltet vann. Hell av kokevannet, damp og mos grovt sammen med en potet/rotgrønnsakmoser. Smak til med flytende Melange, salt, pepper og eventuelt litt revet muskatnøtt.

Remulade:

  • 1 ts finhakket sjalottløk
  • 1 stilk stangselleri
  • 2 dl majones (se tips for hjemmelaget)
  • 1-2 ss sennep
  • 2-3 ss hakkede sylteagurk
  • 1 ss frisk finhakket dill eller gressløk
  • Sitronsaft
  • Salt, pepper, sukker

Slik gjør du: Rens og finhakk sjalottløk og stangselleri. Bland sammen majones, sennep, hakket sylteagurk og urter. Vend lett sammen og smak til med sitron, salt, pepper, sukker og eventuelt litt karri.

Råkost:

  • 3-4 gulrøtter
  • 1-2 faste syrlige norske epler

Slik gjør du: Rens og riv gulrøtter og epler opp på et råkostjern. Rør sammen saft fra sitron og sukker og vend inn i råkosten.

Stekt sei:

  • Ca. 800 g benfri seifilet eller den fisken du liker
  • 2-3 ss flytende Melange til steking*
  • Salt, pepper, eventuelt litt sitron

Slik gjør du: Tørk fuktighet av fiskebitene med litt kjøkkenpapir. Varm flytende Melange i en stekepanne og la bli varm før fiskestykkene legges i pannen. Stek 2-3 minutter på hver side, steketid avhengig av tykkelse på sei fileten. Dryss med grovmalt pepper og eventuelt litt sitron, eller server med en sitronbåt ved siden av.

Tips: Selvlaget majones (du trenger en stavmikser)

  • 2 hele egg (plomme og hvitte)
  • 2 ts hvitvinseddik eller eplecidereddik
  • 1 ts olivenolje
  • 1 ts sennep, gjerne Dijon sennep
  • ¾ ts salt
  • ½ ts sitronsaft
  • 3 dl nøytral olje (ikke olivenolje eller raps)

Slik gjør du: Begynn med å knekke hele egg i en høy beholder. Tilsett eddik, olivenolje, fransk sennep, salt, sitronsaft og avslutt med olje. Sett en stavmikser i bunnen av beholderen. Kjør sammen til det blir majones konsistens, før du fortsetter og trekker stavmikser sakte oppover mens det dannes majones, helt til du når toppen og resultatet er en fyldig majones.

*I samarbeid med produktplassering