Oppskrift: Stekt laks

Stekt laks på en seng av blomkålris

Laks serveres med strimlede grønnsaker, blomkålris, soya- og chilisaus.

LAKSEMIDDAG: Stekt laks på en seng av blomkålris, strimlede grønnsaker og en god soyasaus. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
LAKSEMIDDAG: Stekt laks på en seng av blomkålris, strimlede grønnsaker og en god soyasaus. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Wenche koker grønnsakene møre og lager blomkålrisen først, og steker laks rett før servering. Det er lurt å lese igjennom hele oppskriften før du begynner.

– Du kan bruke laks, ørret eller annen fisk. Jeg bruker i dag laks med skinn som var på tilbud i butikken, sier Wenche.

Dette trenger du:

  • 700-800 g laksefilet
  • Salt, pepper
  • 2-3 ss nøytral olje
  • 2-3 ss smør til steking
  • 3 ss smør
  • 1 finhakket sjalottløk + evt 1-2 fedd finhakket hvitløk (valgfritt)
  • 3 ss soyasaus (gjerne den med redusert saltinnhold)
  • 1-2 ts honning
  • 1-2 ss mango chutney, sweet chili saus eller sriracha (sterk smak deg fram)
  • Saft fra ½ sitron eller lime
  • Salt, pepper

Blomkålris:

  • 1-2 blomkål, avhengig av størrelse
  • 1 fedd hvitløk eller 1-2 ts fin hakket sjalottløk
  • 2-3 ss smør + 1-2 ss vann
  • Saft fra sitron

Grønnsaker:

  • Gulrøtter, sellerirot og evt rester av blomkålstilene

Slik gjør du:

Laks:

  1. Dryss laksestykkene med litt salt.
  2. Varm 2-3 ss nøytral olje og smør en stekepanne. Stek laksestykke 2-3 minutter på hver side. Laksen skal ikke gjennomstekes. Ta opp laksen.
  3. Tilsett finhakket løk, hvitløk, soyasaus, mango chutney eller sweet chilisaus, honning og saft fra lime/sitron og et par ss vann i stekepannen.
  4. Kok opp til en fyldig saus. Smak til med eventuelt litt mer av ingrediensene.

Blomkålris:

  1. Riv blomkål opp på den grove siden av råkostjernet. Finhakk hvitløk eller sjalottløk og bland inn i de revene blomkålen.
  2. Smelt smør i en vid panne med litt kanter, tilsett 1-2 ss vann og finrevet blomkål. Press over saft fra sitron og rørestek i 2-3 minutter. Pass på temperaturen, blomkålrisen skal ikke stekes, kun surre seg myk.
  3. Smak til med salt og pepper.

Grønnsaker:

  1. Rens og del gulrøtter, sellerirot og eventuelt rester av blomkålstilkene i tynne strimler.
  2. Kok møre i lettsaltet vann.

*I samarbeid med Gartner