Stekt laks på en seng av blomkålris
Laks serveres med strimlede grønnsaker, blomkålris, soya- og chilisaus.

God morgen Norge
Wenche koker grønnsakene møre og lager blomkålrisen først, og steker laks rett før servering. Det er lurt å lese igjennom hele oppskriften før du begynner.
– Du kan bruke laks, ørret eller annen fisk. Jeg bruker i dag laks med skinn som var på tilbud i butikken, sier Wenche.
Dette trenger du:
- 700-800 g laksefilet
- Salt, pepper
- 2-3 ss nøytral olje
- 2-3 ss smør til steking
- 3 ss smør
- 1 finhakket sjalottløk + evt 1-2 fedd finhakket hvitløk (valgfritt)
- 3 ss soyasaus (gjerne den med redusert saltinnhold)
- 1-2 ts honning
- 1-2 ss mango chutney, sweet chili saus eller sriracha (sterk smak deg fram)
- Saft fra ½ sitron eller lime
- Salt, pepper
Blomkålris:
- 1-2 blomkål, avhengig av størrelse
- 1 fedd hvitløk eller 1-2 ts fin hakket sjalottløk
- 2-3 ss smør + 1-2 ss vann
- Saft fra sitron
Grønnsaker:
- Gulrøtter, sellerirot og evt rester av blomkålstilene
Slik gjør du:
Laks:
- Dryss laksestykkene med litt salt.
- Varm 2-3 ss nøytral olje og smør en stekepanne. Stek laksestykke 2-3 minutter på hver side. Laksen skal ikke gjennomstekes. Ta opp laksen.
- Tilsett finhakket løk, hvitløk, soyasaus, mango chutney eller sweet chilisaus, honning og saft fra lime/sitron og et par ss vann i stekepannen.
- Kok opp til en fyldig saus. Smak til med eventuelt litt mer av ingrediensene.
Blomkålris:
- Riv blomkål opp på den grove siden av råkostjernet. Finhakk hvitløk eller sjalottløk og bland inn i de revene blomkålen.
- Smelt smør i en vid panne med litt kanter, tilsett 1-2 ss vann og finrevet blomkål. Press over saft fra sitron og rørestek i 2-3 minutter. Pass på temperaturen, blomkålrisen skal ikke stekes, kun surre seg myk.
- Smak til med salt og pepper.
Grønnsaker:
- Rens og del gulrøtter, sellerirot og eventuelt rester av blomkålstilkene i tynne strimler.
- Kok møre i lettsaltet vann.
*I samarbeid med Gartner
Artikkelen er oppdatert