Søte fristelser med sjokolade, nøtter og tørket frukt

Konditor Sverre Sætre har latt seg inspirerer av juleeventyr og byr på nøttemarsipan og sjokoladeplate med tørket frukt.

Nederst i artikkelen får du konditoren sitt tips for riktig temperering av sjokolade.

Tre nøtter til Askepott: Nøttemarsipan med sjokolade

«Tre nøtter til Askepott» er inspirert av den tsjekkiske filmen som jeg så hver julaften formiddag da jeg var liten. Her har jeg prøvd å sette smak på eventyrets magiske nøtter. Konfekten består av et skall av sjokolade. Den er fylt med en myk marsipan og hakkede nøtter.

Dette trenger du:

  • 200 g marsipan. Jeg bruker marsipan med minimum 40 prosent mandler
  • 50 g hakkede nøtter (hasselnøtter og valnøtter)
  • Ca. 200 g melkesjokolade eller mørk sjokolade

Slik gjør du:

Rist de hakkede nøttene i ovnen på 180 grader til de er gylne. Avkjøl. Kna inn halvparten av nøttene i marsipanen. Form marsipanen til tre eggeformer.

Finhakk og smelt sjokoladen i et vannbad. Vil du at den skal stivne raskere, kan du temperere den. Se i slutten av oppskriften.

Dypp eggene i smeltet sjokolade og strø den siste delen av nøttene på toppen av eggene slik at de ser ut som eikenøtter. Sett i kjøleskap til sjokoladen stivner.

Tips til dekor.

Pensle noen grønne usprøytede roseblader med sjokolade og legg dem i kjøleskapet. Når sjokoladen stivner, tar du forsiktig av bladene fra sjokoladen.

«Nøtteknekkeren»: Sjokoladeplate med nøtter og tørket frukt og bær

«Nøtteknekkeren og musekongen»: Mandler og nøtter. Dette er et eventyr utgitt av den tyske forfatteren E.T.A. Hoffmann i Berlin i 1816. Alexander Dumas skrev senere sin egen versjon av fortellingen, og det er denne Tsjajkovskijs ballett er basert på. Her er det selvsagt nøtter som gjelder.

Dette trenger du:

  • Ca. 300 g sjokolade. Mørk eller melkesjokolade
  • Ca. 100 g nøtter, mandler, tørket fiken, tørket aprikos og tørkede bær etter eget ønske.

Slik gjør du:

Finhakk og smelt sjokoladen i et vannbad. Vil du den skal stivne raskere, kan du temperere den. Se i slutten av oppskriften.

Stryk sjokoladen ut på et bakepapir ca. 1/2 cm tykt.

Strø på det du liker av nøtter og tørket frukt. Sett i kjøleskap til den stivner. Knekk platen ved servering

Temperering av sjokolade:

Skal man bruke sjokolade til dypping, er det fint at sjokoladen går igjennom en prosess kalt temperering. Da stivner den raskere og blir blankere i utseendet. Det er ikke vanskelig, bare litt omstendelig. Det er heller ikke så farlig om man ikke lykkes alltid, for sjokoladen kan smeltes om og brukes igjen.

Når man skal temperere sjokolade, er det fint å ha et digitalt termometer som måler fra 25 til 50 grader.

1. Finhakk sjokoladen og smelt 2/3 av den i vannbad eller i mikrobølgeovn, til den blir ca. 45 grader .

2. Ta skålen med smeltet sjokolade ut av vannbadet og tilsett resten av den finhakkede sjokoladen litt etter litt, mens du hele tiden rører. Bruk en plastsleiv og rør til sjokoladen begynner å tykne litt. Mesteparten av sjokoladen bør være smeltet. Temperaturen bør da være mellom 28 og 32 grader. Det er ikke sikkert du trenger å tilsette all den finhakkede sjokoladen – sjekk termometeret mens du rører.

Når sjokoladen når ønsket temperatur, kan du ta en test for å sjekke om den er ordentlig temperert: Stikk spissen på en kniv i sjokoladen og legg den i kjøleskapet i 1/2 minutt. Er sjokoladen temperert riktig, har den begynt å stivne med en jevn farge.