Søsterkake
En søt og lettlaget variant av ”julekaken” fra bestemors tid.
Kaken smaker best nystekt, men egner seg godt til frysing. Tines og varmes den
lett før servering, smaker den som nystekt.
Sukkermengden kan varieres etter om den skal brukes til kaffkake eller til
kjøttmat.
Ønsker du en magrere kake kan smørmengden reduseres til 150 g. Men det vil
gjøre at kaken blir lett tørr.
Smelt smøret i en kjele. Tilett melk og varm opp til 37 oC, til fingervarm væske. Rør gjæren ut i melken, tilsett sukker, kardemomme og rosiner. Tørrgjær blandes i hvetemelet. Elt inn mel til en løs deig. Dekk med plast og la deigen heve til dobbel størrelse ca 30 min. Rør deigen lett sammen og fordel den i godt smurte forme ( legg en strimmel bakepapir i bunnen av formene). Formene fylles 3/4 fulle. Dekk til og etterhev kakene til de fyller formene. Pensle med sammenpisket egg blandet med litt vann eller melk og stek kakene på nederste rille på 200 oC til de er pent gylne ca. 40 min. Banker du lett på kakene skal du høre en hul lyd når de er ferdige stekt.
Avkjøl på rist.
Søsterkaken kan spises som den er eller med smør og brunost. Er den ikke for søt smaker den også godt til julematen.