«Søndagsstek» på en fredag

En nydelig og tradisjonell søndagsmiddag kan passe like godt på en fredag, hvis du har god tid. Med stek, nydelig saus, tyttebær og rustikke grønnsaker får du et nydelig måltid til hele familien.

Elgstek, viltsaus, stekt rosenkål og selleri.

Stek av hjort, rein eller storfe har samme fremgangsmåte.

Til 4 personer:
ca 1,2 kg elgstek
smør
salt, pepper
tørket eller frisk timian
3-4 stk knuste enebær

Viltsaus(glutenfri):

2 ss brunt sukker
3 ss bringebæreddik
ca 6 dl viltkraft
ca 3 dl seter rømme/crème fraiche
salt, pepper

Tilbehør: rosenkål, selleri, bacon evt. tyttebær.

Slik gjør du:

La steken ligge på benken og bli temperert før den brunes i smør i stekepannen. Stikk inn et steketermometer og legg steken i et ildfast fat og stek i stekeovn ved 125 grader, til steketermometeret viser 60 -65 grader for elg, hort og rein, storfe 55-60 grader. Steketid avhengig av tykkelsen på steken, 2 ½ -3 timer. Steken vil ettersteke i «hviletiden».

Ta ut steken og pakk den inn i aluminiumsfolie og et tykt frottéhåndkle og la steken "hvile" i minst 45 min. Steken kan gjerne «hvile» i 2-3 timer på et lunt sted.

Tips: Du kan også steke ved 100 grader i stekeovnen, 4-5 timer. Bruk steketermometer.

Saus: Smelt brunt sukker til flytende «karamell». Tilsett bringebæreddik og kok inn til en tykk sirup. Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke 1-1/2 time, den blir bare bedre. Ønsker du en magrere saus bruk litt mindre rømme og jevn med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Smak til sausen med salt og pepper før servering.

Rens og del rosenkål i to og sellerirot i terninger/staver. Surr i smør i 6-8 min til grønnsakene er møre. Dryss på salt og pepper.

Del bacon i små terninger og stek sprøtt i egen stekepanne. Dryss sprøstekt bacon over grønnsakene ved servering.

Server med doge poteter for eksempel gulløye eller fjellmandel.

Tips: Best blir det om du koker kraft selv. Hogg/del ben i biter og del løk med skall i båter, purre, gulrot og selleri i biter. Varm stekeovnen til 225 grader og legg ben og grønnsaker i en langpanne med litt vann. Brun i stekeovn ca. en time til bena er brune. Etterfyll om nødvendig vann i langpannen. Ha alt over i en kasserolle og dekk med vann. Kok opp, skum og tilsett litt salt, pepper og timian, la kraften småkoke i 5-6 timer. Sil kraften og kok inn til det halve (kok uten lokk). Frys ned i passe porsjoner.

Mer innhold fra TV 2