Oppskrift: Smørstekt kveite

Smørstekt kveite

Gjestekokk Christer Berens serverer smørstekt kveite med potetpuré og masse annet godt.

SMØRSTEKT KVEITE: Kveite serveres med potetpuré og masse annet godt. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
SMØRSTEKT KVEITE: Kveite serveres med potetpuré og masse annet godt. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Før tilbereding er det her et par gode tips fra Christer Berens. 

Presalt fisken før tilberedning. Strø en spiseskje grovsalt på hver kveiteskive og la ligge i 10 minutter. Skyll av saltet og tørk fisken. Dette gjør fiskekjøttet lysere og mer fast i kjøttet. Fredigstek fisken i ovnen så blir den saftigere. 

Ikke salt potetvannet når du skal lage puré. Potemosen blir mer limete hvis du salter vannet. Smak til purén med salt før servering.

Kjøp dill og persille i pakker, ikke krukker. Urter i krukke smaker lite og visner fort. Kjøp dill og persille på stilk og sett dem i et glass med litt vann og oppbevar dem i kjøleskapet. Her klarer de seg minimum en uke.

– Jeg bruker her kveitekoteletter, ikke fileter. Fisk stekt på beinet med skinn blir saftigere, er et annet tips fra Christer. 

Dette trenger du til 4 personer: 

  • 2-3 stykk kveitekoteletter totalt 800 gram
  • 180 gram smør
  • En pakke kirsebærtomater (cherrytomater) ca. 300 gram delt i to
  • En pakke persille finhakket
  • 3 ss pinjekjerner
  • 2 ss. sitronsaft
  • 1-2 ss soyasaus
  • 200 gram broccolini (kokt)

Potetpuré: 

  • 800 gram poteter
  • 3 ss smør
  • 1 egg
  • 2-3 ss revet pepperrot
  • 2-3 ss hakket dill
  • 1-2 ss sitron saft
  • Salt og pepper

Slik gjør du: 

  1. Ta ut fisken fra kjøleskapet og strø ca. en teskje salt på hvert stykke og la ligge i fem minutter. 
  2. Skyll av og tørk fisken vel. Salte og pepre fisken på vanlig måte. 
  3. Tørrstek pinjekjernene til de får farge og sett til siden. 
  4. Smelt smøret og fjern skumm og bunnfall. 
  5. Sett ovnen på 100 grader. (sett samtidig inn en ildfast form slik at den er varm til fisken).
  6. Stek fisken på høy varme i nøytral olje i ca. to minutter, vend på fisken og senk varmen og tilsett 3-4 spiseskjeer av det smeltede smøret.
  7. Øs smør over fisken helte tiden. Temperaturen er perfekt når smøret knitrer som en peis.
  8. Stek i ca. et minutt. på hver side.
  9. Legg over fisken til den ildfaste formen og inn i ovnen. Fisken er ferdig når du lett kan skille kjøttet fra beinet. 
  10. Tilsett smeltet smør (spar tre spiseskjeer til puréen) i stekepannen sammen med tomat som er delt i to, persille, soyasaus og sitronsaft og stek på svak varme i to minutter. La stå på svak varme under tiden som potetpuréen ferdiggjøres. 

    Potetpuré 

    • Kok potetene møre uten salt.
    • Hell av vannet og sett tilbake potetene på svak varme slik at vannet damper av.
    • Mos potetene og tilsett smør, pepperrot og dill og egg. Rør ordentlig og tilsett fløtemelk litt etter litt.
    • Smak til med salt og pepper og litt sitronsaft.

    Servering: 

    Ta ut fisken ur ovnen og hell eventuelt, kraft fra fisken i sjyen og rør om. Hell sjyen over fisken, legg på broccolini og strø over pinjekjerner.

    Server med rykende varm potetpuré.