Smoothie og kjøleskapsgrøt
Det er sunt, smakfullt og fargerikt i kjøkkenet til Wenche i dag. Ulike kjøleskapsgrøter og smoothie er perfekt både til frokost og lunsj.
Frokost- eller lunsjgrøt i kjøleskap
Grøten bør stå i kjøleskap minst 6 timer før den skal serveres. Dette er en grøt med havregryn, banan og bringebær eller annen frukt. Oppskriften er til 2 personer.
Dette trenger du:
- 1 kald banan, gjerne frossen i biter
- Ca. 1 ½ dl frosne bringebær eller blåbær
- 3 dl kald melk, mandel melk eller melkefri variant, velg det du liker/tåler
- 1 ss flytende honning
- 1 ts finrevet ingefær
- En lite skvis sitron eller lime
- 2 dl lettkokte havregryn (eventuelt glutenfrie havregryn)
Slik gjør du:
Kjør banan, bringebær, melk, honning og ingefær i en blender eller foodprocessor med knivblad til en glatt masse. Vend inn havregryn og fordel grøten i porsjonsglass med lokk og sett i kjøleskapet natten over (minst 6 timer).
Til topping: Bringebær, hakkede nøtter eller sprø frokostblanding med frø/nøtter (uten sukker), biter av banan, frisk mango eller kiwi (velg det du liker).
Kjøleskapsgrøt med chiafrø
Du trenger kun to ingredienser for å lage chiagrøt, men med noen smakstilsetninger blir den enda bedre. Jeg lager en variant med bringebær, vanilje og litt kokos. Andre smakstilsetninger kan være kanel og banan, mango eller kakaopulver. Finn dine egne smaker.
Dette trenger du:
- 2-3 porsjoner
- 3 ss chiafrø
- 1 ½ dl melk, valgfri type
- 2 ¼ dl yoghurt naturell, eventuelt med vanilje eller bær
- 1 -1 ½ ss flytende honning
Slik gjør du:
Rør sammen og fordel i passende glass med lokk og sett kaldt natten over.
Til topping: Hakkede nøtter eller grov müsli (uten tilsatt sukker) eller knuste grove knekkebrød, frukt i biter og eventuelt et kokosdryss. Ønsker du en tykkere grøt, rør eventuelt inn 2- 3 ts små havregryn. Ferdiglaget chiafrø holder seg et par dager i kjøleskapet.
Smoothie
- 2 dl iskald juice (eple, appelsin, mango eller annen fruktjuice, mandel melk)
- 250 g frossen mango i biter
- 300 g frosne blåbær (eventuelt frossen acai puré, se tips)
Slik gjør du:
Kjør sammen til en glatt smoothie i en blender. Du kan også tilsette gresskarkjerner eller valnøtter og ristede solsikkekjerner.
Tips: Blåbær/bær kan byttes ut med açai (små, lilla bær som er rike på antioksidanter). De stammer opprinnelig fra Amazonas området. Bærene finnes tørket, malt til pulver (helsekost) og som frossen pure (frysedisken). Den beste smaken får du fra frossen puré.