Smakfull tomatsuppe og rundstykker

Christer Rødseth lager tomatsuppe med masse digg garnityr. Serveres med rykende ferske rundstykker.

Tomatsuppe med garnityr:

  • 1 løk
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 gulrot
  • ¼ sellerirot
  • ½ fennikel
  • ½ ts fennikelfrø
  • ½ ts røkt paprika
  • 1-2 ss solsikkeolje
  • 100 g bacon
  • 1 ss tomatpuré
  • 4 plommetomater
  • 1 ss hvetemel – kan byttes ut med maizena
  • 1 liter grønnsakskraft eller 1 buljongterning og 1,2 liter vann
  • Salt og sitron til smak
  • Har du en gammel fløteskvett kan du gjerne bruke den i suppen også

Garnityrene:

  • 4 egg
  • Gammelt brød eller nytt om du vil bake ved siden av
  • Litt vårløk
  • Valnøtter eller andre proteinkilder du liker, for eksempel sprøstekt bacon
  • 3-4 ts creme fraiche
  • Kokt makaroni er en klassiker til denne suppen

Rundstykker:

  • 5 dl kaldt vann
  • ½ pakke fersk gjær
  • 350 g hvetemel
  • 150 g sammalt hvete
  • 50 g helkorn hvete
  • 50 g linfrø
  • 50 g byggmel
  • 25 g olivenolje
  • 8 g salt

Slik gjør du:

Skrell grønnsakene. Gulroten trenger du mest sannsynlig ikke å skrelle. Kutt de i små biter og varm en kjele. Ha i olje og grønnsakene, la de få litt farge før du har i tomatpuré. La den steke 1-2 minutter før du har i melet og estragonen. Surr det sammen.

Kutt tomatene i 4 og ha i gryten. Hell over grønnsakskraften og la det koke til grønnsakene er møre. Kjør det så opp i en kjøkkenmikser eller med en stavmikser. Du får helt klart best resultat om du bruker en kjøkkenmikser eller blender.

Smak til suppen med salt og sitron.

Bland sammen creme fraiche med estragonen. Hakk den fint om du bruker fersk.

Til rundstykkene elter du alle ingrediensene på lav hastighet i en kjøkkenmaskin i ca. 20 minutter. La den så heve. Sikt mel på benken og ha deigen over. Press den ut og dryss over linfrø. Tykkelsen på deigen bør være ca. 1,5 cm. La den så hvile i noen minutter før du kutter den i ønsket størrelse. Etterhev på brett med bakepapir og stek så på 210 grader varmluft i 10-12 minutter. De skal være gylne.

Urteolje lages ved at du kjører sammen 250 g vasket spinat med 60 g fersk gressløk og 6 dl solsikkeolje eller nøytral olje i en hurtigmikser. Varm den så opp til det hele bobler i en kjele og sil gjennom klede. Avkjøl.