Slik tilbereder du rype

Småviltjakta har startet og i år er det rypeår, ifølge NJFF. Wenche viser hvordan du tilbereder høstens rypefangst.

Rosastekt rypebryst med kremet saus tilberedt i panne på stormkjøkken eller over bålet.

Flå rype

Frosne ryper halvtines.

Legg rypene eventuelt i litt vann før flåing for å unngå at fjør fyker rundt.

  1. Kutt av føttene midt på kneleddet/leggen
  2. Vingene kuttes av i «albue»-leddet og hodet midt på halsen
  3. Legg rypa på ryggen og finn brystbenet:kjenn med fingertuppene og gni lett slik at skinnet med fjøra løsner (rypa har to skinn/hinner, det ytterste er en tynn hinne som fjørene sitter på)
  4. Bruk fingertuppene og flå/trekk lett av hinnen som fjørene sitter på (nesten som å kle av en frakk).

Når det er gjort, ta ut innmaten. Ta vare på hjerte, lever og krås. Dette brunes sammen med skroget og kokes til kraft.

Skjær ut rypebrystene, bruk en skarp kniv, følg brystbenet og skjær ut brystfiletene (en og en). Det skal være minst mulig kjøtt igjen på benet.

Når du tilbereder rype hjemme/på hytta kok kraft på skroget. Rypeskrogene deles i biter og brunes i smør i en gryte sammen med hjerte, lever, lår og krås.

Tilsett vann, grønnsaker og krydder og la det småkoke i 30-40 min. Tilsett fløte og rognebærgelé og kok til sausen begynner å tykne (uten lokk). Sil og smak til med salt og pepper.

Rypemiddag

  • 6-8 rypebryst (normalt beregnes 2 stk rypebryst pr person, dvs. 4 ryper)​
  • salt, pepper
  • timian, enebær
  • seterrømme
  • soppsoya (soppgleder)
VILTMIDDAG: Rypebryst med enebær og fjelldessert med multer. Foto: TV 2
VILTMIDDAG: Rypebryst med enebær og fjelldessert med multer. Foto: TV 2

Stek rypebrystene i smør i varm panne, til de er gylne. Krydre med salt, pepper og knust timian/enebær og legg over i et ildfast fat.

Stek rypebrystene videre i varm stekeovn ved 125ºC i 8-10 min. De bør ikke gjennomstekes da blir de tørre og seige.

La rypebrystene hvile ca 10 min før servering.

Tilberedning på bål:

Tilsett løk i båter, grønnsaker i strimler og urter/knust enebær (kan sløyfes) i stekepannen rypebrystene er stekt i.

La surre noen minutter.

Tilsett rømme, kok til sausen tykner, smak til med tyttebær, soppgleder/soppsoya og eventuelt mer krydder.

Fjelldessert med multer eller tyttebær

(tilslørte fjellpiker … og gutter)

Varm (trenger ikke koke) multer eller knuste tyttebær og sukker i en liten panne. Smak eventuelt til med litt sukker og kanel.

Knus knekkebrød (eventuelt havrekjeks).

Server med krem, vanilje yoghurt/kesam eller rømme.