wenches julekalender

Slik sikrer du sprø svor på juleribba

Luke 11: Det er duket for mange sin absolutte julefavoritt. Wenche lager juleribbe, surkål og rødkål, og gir oss tips til hvordan man sikrer sprø svor.

JULERIBBE: Wenche lager juleribbe med surkål og rødkål. Foto: Mastiff
JULERIBBE: Wenche lager juleribbe med surkål og rødkål. Foto: Mastiff

Velg en ribbe med god fettsetting. Det er viktig for en saftig og mør ribbe. Beregn cirka 250-300 gram ribbe per person. Beregn gjerne litt ekstra; kald ribbe smaker godt til julefrokosten eller julelunsjen!

Men bør du velge tynnribbe eller familieribbe?

Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam. Ryggbenet på kotelettkammen er fjernet.

Tynnribbe er fra «ribbesiden» på grisen og skal ha ben som er kuttet gjennom. Ofte er også svoren ferdig rutet.

Forberedelsene bør helst begynne 2-3 dager før ribben skal stekes.

Sjekk at ben er skåret over, da det gjør det lettere å dele opp den ferdig stekte ribba.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

Sprø svor

For å få sprø svor må svoren være rutet. Ofte er ribben ferdig rutet, men sjekk med en spiss kniv at svoren er rutet litt ned i spekket, men ikke inn i kjøttet.

Et godt tips er å rute opp parallelt med bena, det gjør det lettere å skjære opp i biter etter steking. Frossen ribbe tines best i kjøleskapet.

2-3 dager før ribben skal stekes (ribben bør være tinet opp) bør du gni den inn med salt og pepper. Legg ribben med svorsiden ned i en langpanne eller et ildfast fat. Dekk med aluminiumsfolie og sett kjølig (+ 4-6 grader) i 2-3 dager.

Ribben kan stekes dagen før servering. Avkjøl den etter steking og sett den kaldt. Ikke dekk den til med folie eller plast. Da blir svoren bli myk. La ribben ligge med svoren opp. På dagen du skal servere ribben, må du varme den opp med svorsiden opp ved 200 grader.

Steking av ribbe

Ta ut ribben av kjøleskapet et par timer før steking, slik at den blir temperert.

Forvarm ovnen til 230 grader, over og undervarme varme eller cirka 200 grader varmluft.

Legg ribben med svorsiden opp i langpannen.

Legg en asjett under midten på ribben, dette for å få samme høyde på ribba. Det er viktig for et jevnt stekeresultat og at fettet som smelter ut av ribba renner ned i langpannen. Hell på 3-4 dl vann (vannet skal stå cirka 1 centimeter opp på ribben).

Dekk med aluminiumsfolie. Det er viktig at folien er helt tett for at dampingen skal bli vellykket. La det være litt «luft» mellom folien og svoren. Ligger folien tett ned til svoren, vil svoren feste seg til aluminiumsfolien.

WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Sett pannen i varm stekeovn og la ribben dampe i cirka 1 time. Svoren vil «blåse» seg opp og «sprike». Fjern folien.

Senk temperaturen til 200 grader og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i 2 ½-3 timer for familieribbe. Tynnribbe tar cirka 2 timer. Steketid vil variere med tykkelse på ribben.

Greit å vite at ribben er fet og blir ikke tør om den stekes 30 min lenger! Den blir bare mørere!

La ribben hvile cirka 30 minutter før del deles opp.

Tips: Som regel får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du øke steketemperaturen til 250 grader (maks temperatur) de siste 5-10 minuttene. MEN følg med, slik at svoren ikke blir brent! Eventuelt kan du bruke grillen. Sett stekeovnsdøren på gløtt og følg med. Det går raskt!

La ribben hvile minst 30-40 minutter før den skjæres opp.

Mens ribben hviler, stek julepølse og ferdigstekte medisterkaker i litt av ribbefettet i et ildfast fat i stekeovnen ved 200 grader.

Surkål med epler og eplemost

Denne kan lages 2-3 dager før servering. Avkjøl den uten lokk og sett kaldt med lokk.

  • 800 g-1 kg hodekål (hvit eller rød)
  • 2 sjalottløk (kan sløyfes)
  • 2-3 ss smør eller ribbefett
  • 3 ss karve
  • 2 epler, for eksempel Gravensten eller Åkerø
  • 1-2 ts salt
  • 3-3 ½ dl kraft, eventuelt blandet med eplemost + litt fett fra ribben
  • 1-2 ss eddik 7%
  • 3-4 ss sukker

Snitt kålen fint opp og surr sammen med finhakket løk i smør/ribbefett i gryte. Tilsett finhakkede epler og karve. Hell i kraft/eplemost. Kok opp og la trekke i 1-1 ½ time. Smak til med salt, eddik og sukker.

Rør gjerne inn litt av fettet fra ribben inn i surkålen før servering.

Tips: Lages surkål av rødkål, bør eddiken blandes i før koking. Da beholdes fargen på kålen bedre. Smak eventuelt til med litt solbærsaft (ikke for søt) i stedet for eplemost når du bruker rødkål.