Slik lager du kylling som en landslagskokk

Om to uker skal kokkelandslaget representere Norge under OL i Tyskland. I dag besøkte Wenche dem under generalprøven i Mathallen.

Manager for det norske kokkelandslaget, Jostein Medhus, deler en forenklet utgave av kyllingretten kokkene skal servere i OL 22. oktober, som i år finner sted i Erfurt i Tyskland.

Hovedretten er kyllinglår servert med brokkoli og urteolje, kyllingsjy med eplemost og stekt sopp.

Du trenger:

  • 4 kyllinglår fra Smaalenenes gårdskylling eller økologisk kylling
  • Olje, salt, pepper og 2-3 hele skrelte hvitløkfedd til steking
  • Brokkoli
  • Eplemost og sjalottløk til sjy
  • Bokhvete og grove smuler til ”sprøtt dryss”

Les gjennom hele oppskriften før du begynner!

Kylling sjy:

Til kraften brunes bena i litt nøytral olje, før de legges i kjele med vann som dekker benene akkurat. Kok opp, skum av og la det trekke uten lokk i ca 1 time.

Sil opp kraften og kok den inn til en smakfull kyllingkraft: Finhakk sjalottløk og surr det blankt i litt smør – pass på at det ikke blir brunt. Tilsett eplemost og kok inn. Sil av løken. Tilsett innkokt kyllingsjy og smak til med litt salt og pepper.

Urteolje:

Kjør sammen nøytral olje (ikke oliven) og urter i en blender. Ha det over i en kasserolle, kok opp og la det trekke noen minutter til oljen får en dyp grønnfarge. Sil urteoljen gjennom en finmasket sil (urter skal ikke følge med). Avkjøl og fyll på tett glass eller flaske. Kan oppbevares i kjøleskap 2-3 uker.

NAM: Dandér retten slik før servering. Foto: Erik Manshaus
NAM: Dandér retten slik før servering. Foto: Erik Manshaus

Stekte kyllinglår:

Ben ut kyllinglårene og klapp de ut slik at de blir jevnt tykke. Husk at kyllinglårene bør være temperert når de legges i panne.

Varm litt olje og 2-3 fedd hvitløk i en stekepanne. Legg kyllingen med skinnsiden ned i stekepannen. Dryss på salt og pepper. Stek til skinnsiden blir sprø og gyllen, snu og stek 2-3 min på andre siden, dryss på salt og pepper. La kyllingkjøttet ”hvile” (trekk panne vekk fra platen) i 4-5 min, før de skjæres opp.

Brokkoli:

Del av stilken på brokkoli og kok knapt møre i lettsaltet vann, la renne av seg på kjøkkenpapir. Brokkoliblomsten finkuttes eller rives på et råkostjern, før den venstes inn i litt urteolje. hvis ønskelig, smak til med noen få saltkorn.

Ristet boghvete og grove smuler:

Boghveten eller grove smuler stekes i litt olje til det blir en gyllen, sprø masse. Avkjøl så på kjøkkenpapir. Dryss over brokkoli ved servering.

Sopp stekes i litt fett til soppen er gyllen.