Slik lager du den perfekte påskefrokosten

Påsken er den tiden på året hvor nordmenn spiser mest egg. Wenche og Finn gir deg sine tips til en smakfullt og fargerik påskebord.

Nordmenn er glad i egg, og de spiser spesielt mye egg i påsken. Og selv om det å koke egg ofte blir sett på som verdens enkleste ting, finnes det mange kreative måter å servere eggene på.

Slik koker du perfekte egg

Ha gjerne en bolle eller kurv med noen egg stående på kjøkkenbenken – de holder seg godt i 3-4 dager.

Det er en fordel å bruke tempererte egg til både baking og koking. Tempererte egg sprekker ikke så lett under koking, og de blir enklere å skrelle.

Koketid:

- Bløtkokt: 3-6 min

- Smilende egg: 6-8 min

- Hardkokt egg: 8-10 min

Koketidene avhenger av størrelsen på egget. Skyll eggene raskt i kaldt vann etter koking, slik at de ikke fortsetter å koke/stivne.

Tips: Sprekker eggene allikevel, ha litt salt eller eddik i kokevannet. Dette er et triks Wenche lærte av bestemoren sin.

Tips til servering av bløtkokte og smilende egg: «kutt» av toppen på egget i eggeglasset og smaksett med det du selv liker, her er noen forslag:

- ansjos / sild og kruspersille

- tynne strimler med røkt laks/ ørret

- sprøstekt bacon eller sprøstekte strimler av spekepølse eller pølsebiter

- majones og reker

- kaviar og finhakket løk

Kunsten å koke egg på fjellet

Mange reiser på fjellet i påsken, men koketiden avgjøres basert på hvor høyt du er over havet. Det viktigste å huske på at man tar seg litt bedre tid enn vanlig. Vannet koker nemlig ved lavere temperatur på fjellet enn ved sjøen/lavlandet. Vann koker ved 100ºC i lavlandet, mens på fjellet koker det ved bare 96,8ºC ved 1000 meters høyde. På Galdhøpiggen koker vannet til sammenligning ved ca. 92ºC , og på Mount Everest (8848 m.o.h.) ved 73ºC.

Arme riddere

Arme riddere er en fin måte å bruke tørt brød til fristende påske- frokost- dessert eller et lite mellommåltid.

Til 4 personer:

4 tykke skiver loff eller halvgrovt brød

2 egg

2 dl melk (eventuelt 1 dl melk og 1 dl fløte)

1 ss sukker

1⁄2 ts malt kardemomme eller 1 ts vaniljesukker

1 ts malt kanel

1-2 ss smør til steking

2-3 ss sukker til karamellisering

Visp egg lett sammen med sukker, melk og krydder. Hell blandingen i et fat med kanter. Legg loffskiver i røren og la dem bli gjennombløte. Ta opp loffskivene og stek dem i litt smør i en stekepanne på middels varme.

Stek på begge sider til de er pent gylne, dryss på sukker og karamelliser til skivene begynner å bli sprø, uten å bli brent. Server arme riddere med rørte bær eller syltetøy.

Ønsker du å feire ekstra kan du legge på liten kule av vaniljeis eller litt vispet krem.

Speilegg i brødskive

Bruk gjerne grovt brød.

Stikk hull i en halvtykk brødskive. Bruk et glass eller et pepperkake-hjerte-form. Stek brødskiven gyllen i smør, snu, knekk et egg (ikke for stort) i hullet og stek videre til hviten har stivnet.

Farge på eggene

Legg det gule/røde skallet fra løk i kokevannet, det vil gi en fin gyllen farge på